Ve válce na Ukrajině zemřel druhý český dobrovolník

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

20. března 2023 18:32

O víkendu na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně. Informaci webu Blesk.cz dnes ČTK potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Podle informací resortu jde o druhý takový případ za poslední rok. O život přišel podle dostupných informací první Čech při bojích s ruskou armádou v Donbasu loni v červnu.

"Konflikty bohužel ztráty přinášejí, ale každá individuální ztráta je velice těžká. Rád bych vyjádřil soustrast rodině toho člověka, je mi to velice líto," uvedl na dnešní tiskové konferenci prezident Petr Pavel. "Myslím, že dokud konflikt neskončí, tak podobné zprávy budeme dostávat. I proto bychom se měli snažit, aby skončil co nejdřív," dodal.

Červnovou obětí byl podle informací ze sociálních sítí muž z Třebíče. Česká televize tehdy uvedla, že zemřel po zásahu minometným granátem, na Ukrajině působil několik měsíců.

Na Donbasu byl nedávno také vážně zraněn český dobrovolník, který v rámci projektu Phoenix pomáhá na východní Ukrajině s ošetřováním vojáků na frontě. Zasáhl ho šrapnel, uvedli zástupci Phoenixu na sociálních sítích.

Jeho stav je podle nich stabilizovaný, zranění jsou ale vážná. Řeší proto jeho převoz do Česka. Ministerstvo zahraničí ale v neděli ČTK sdělilo, že aktuální zdravotní stav zraněného jeho převoz do vlasti neumožňuje.

Témata: válka na Ukrajině