TikTok zvažuje zásadní změnu: Reakce na obavy světa o bezpečnost

TikTok

Autor: ČTK

16. března 2023 8:38

Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok zvažuje oddělení do mateřské společnosti ByteDance. Doufá, že by jí tento krok mohl pomoci vyřešit obavy Spojených států, ale i dalších zemí, o národní bezpečnost. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg.

Oddělení, které by mohlo vyústit až v primární nabídku akcií, je však podle zdrojů považováno za poslední možnost. Nastane pouze v případě, že návrh, který společnost předkládá představitelům národní bezpečnosti v USA, nebude schválen.

Aplikaci nyní kvůli obavám o národní bezpečnost zkoumá výbor pro zahraniční investice v USA (CFIUS). Loni firma souhlasila se zavedením řady opatření v rámci plánu nazvaného Projekt Texas, který má uklidnit nepřátelsky naladěné zákonodárce. Nicméně členové CFIUS z ministerstva spravedlnosti nejsou ochotni návrh TikToku přijmout, a není tedy jisté, zda plány budou dostatečné pro další působení firmy v USA.

TikTok používá více než 100 milionů Američanů. Firma se dostává pod stále věší tlak kvůli obavám, že by údaje uživatelů mohly skončit v rukou čínské vlády, což by ohrozilo bezpečnostní zájmy západních zemí.

CFIUS, vlivný orgán zaměřený na národní bezpečnost, již v roce 2020 jednomyslně doporučil firmě ByteDance odprodej TikToku kvůli obavám, že by údaje o uživatelích mohly být předány čínské vládě. TikTok již více než dva roky jedná s CFIUS o požadavcích na zabezpečení dat. Firma uvedla, že vynaložila už více než 1,5 miliardy USD (33,3 miliardy Kč) na důsledné zabezpečení dat. Obvinění ze špionáže odmítá.

Bílý dům koncem února vydal nařízení vládním orgánům i agenturám, aby zajistily, že TikTok nemají na žádném ze svých zařízení. Také více než polovina amerických států zakázala užívání aplikace TikTok na zařízeních veřejných činitelů. Podobné kroky také oznámily Evropská komise (EK) či Evropský parlament, dále Kanada, Belgie, Dánsko nebo i česká ministerstva vnitra a zahraničí.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nedávno vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury, varoval před ní ale i veřejnost. TikTok v Česku používají dva miliony lidí a na celém světě už více než miliarda.

Podle bezpečnostní firmy Eset sbírá aplikace velké množství citlivých dat, například osobní, kontaktní a geolokační údaje i veškerý obsah, který uživatel vytvořil. Mimo to ale zaznamenává i osobní konverzaci mezi uživateli a s tím související styl psaní, který může uživatele jednoznačně identifikovat v internetovém prostředí.

Témata: Tik Tok sociální sítě