Rok války na Ukrajině, rok bolesti a smutku. Zelenskyj promluvil k výročí, věří ve vítězství

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Autor: ČTK

24. února 2023 10:25

Byl to rok bolesti, smutku, víry a jednoty, uvedl dnes na twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Letošek bude podle něj rokem ukrajinského vítězství. Přesně před rokem krátce před čtvrtou hodinou ranní kyjevského času Rusko zahájilo první raketové údery proti Ukrajině a hranice překročily první kolony ruských vojáků, připomněla stanice BBC na svém webu.

"Dvacátého čtvrtého února se miliony z nás rozhodly. Ne bílou vlajku, ale modro-žlutou. Nikoliv útěk, ale postavit se čelem. Vzdor a boj," napsal ráno na sociální síti Zelenskyj. "Byl to rok bolesti, smutku, víry a jednoty. A zůstali jsme v tomto roce nezlomní. Víme, že rok 2023 bude rokem našeho vítězství," dodal v příspěvku, který doprovodil videem připomínajícím rok ruské vojenské agrese.

On February 24, millions of us made a choice. Not a white flag, but the blue and yellow one. Not fleeing, but facing. Resisting & fighting. It was a year of pain, sorrow, faith, and unity. And this year, we remained invincible. We know that 2023 will be the year of our victory! pic.twitter.com/oInWvssjOI

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 24, 2023

Ukrajinský prezident dnes ráno také zveřejnil videoposelství, ve kterém připomněl první den ruské invaze. "Nejdelší den našich životů. Nejtěžší den našich moderních dějin. Probudili jsme se brzy a od té doby jsme neusnuli," uvedl. "Nevěděli jsme, co se stane zítra, ale s jistotou nám došlo: každý zítřek stojí za to, abychom za něj bojovali," uvedl prezident.

Ve svém projevu dále upozornil na to, že Ukrajinci bojovali každý den. "Hrozili (Rusko), že za 72 hodin nebudeme existovat. Ale přežili jsme i čtvrtý den. A pak pátý. A dnes už stojíme přesně rok. A pořád víme: za každý zítřek je třeba bojovat," poznamenal.

Zelenskyj dále mimo jiné slíbil, že Kyjev neopustí Ukrajince žijící pod ruskou okupací. "Ukrajina vás neopustila, nezapomněla na vás, nevzdala se vás. Ať tak či onak, osvobodíme všechny naše země," uvedl. "Hlavní výsledek je, že jsme přežili. Nebyli jsme poraženi. A uděláme vše pro to, abychom tento rok zvítězili," prohlásil na závěr.

Rusko svou invazí na Ukrajinu rozpoutalo nejhorší ozbrojený konflikt v Evropě od druhé světové války, který si podle odhadů vyžádal desetitisíce obětí na obou stranách a vyhnal miliony lidí z jejich domovů. Moskva, která vpád do země nazvala "zvláštní vojenskou operací", podle BBC očekávala, že boje potrvají několik dní. Narazila však na houževnatý odpor Ukrajinců. Z řady okupovaných míst se v průběhu roku její vojska pod náporem ukrajinské armády stáhla, boje se nyní odehrávají zejména na východě země.

Ukrajinci na dnešek naplánovali vzpomínkové a pietní akce za desítky tisíc mrtvých, jejichž počet neustále roste, napsala dnes agentura AP a připomněla, že v posledních dnech rovněž panovaly obavy z toho, že by Rusko mohlo v den výročí invaze podniknout na Ukrajinu další vzdušný útok. Úřady v některých regionech proto zvýšily bezpečnostní opatření. V Kyjevě se přes noc sirény neozvaly a rozednívání bylo klidné, popsala AP.

Témata: válka na Ukrajině Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Rusko Armáda Ukrajina Ruská armáda