Zemětřesení v Turecku a Sýrii: Počet mrtvých dnes přesáhl 45 tisíc

Zemětřesení, které zasáhlo jihovýchod Turecka a severozápad Sýrie

Autor: ČTK

17. února 2023 20:36

Počet obětí zemětřesení, které zasáhlo jihovýchod Turecka a severozápad Sýrie minulý týden v pondělí, přesáhl 45.000. S odkazem na turecké ministerstvo vnitra dnes agentura Reuters informovala o 39.672 mrtvých v Turecku. V Sýrii je hlášeno na 5800 obětí. I více než deset dní po silných otřesech ze 6. února záchranáři nalézají živé lidi pod troskami budov.

Podle tureckých médií pod troskami i deset dní po prvním silném otřesu o síle 7,8 stupně zůstávali přeživší. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca oznámil, že po 261 hodinách od zemětřesení se podařilo vytáhnout živé dva muže z trosek nemocnice ve městě Antakya. Z jiné budovy ve stejném městě se podařilo zachránit 260 hodin od otřesu dvanáctiletého chlapce. O poslední záchraně živého z trosek informovala dnes odpoledne agentura Anadolu, podle níž se záchranářům v provincii Hatay podařilo po 278 hodinách vyprostit pětačtyřicetiletého muže.

Šance na záchranu jsou nižší v provincii Kahramanmaraş, kde v noci panují velmi nízké teploty, píše agentura AFP. Televize TRT ve čtvrtek informovala, že po 248 hodinách od zemětřesení vyprostili záchranáři v této provincii 17letou dívku. Večer z téhož regionu přišla informace o záchraně dvaačtyřicetileté ženy, která strávila pod troskami podle agentury Anadolu 257 hodin.

Takovéto případy jsou ale podle Reuters čím dál vzácnější a s umírající nadějí podle ní "doutná hněv" mezi přeživšími. Zemětřesení připravilo ve dvou zemích o střechu nad hlavou miliony lidí, z nichž mnozí teď přespávají ve stanech, mešitách, školách nebo v autech. Do zasažených regionů proudí mezinárodní pomoc, kterou se OSN snaží dál zvyšovat. Nejdříve vyhlásila sbírku s cílovou částkou 400 milionů dolarů (téměř devět miliard Kč) na pomoc lidem v Sýrii, ve čtvrtek pak zveřejnila výzvu k poskytnutí miliardy dolarů Turecku.

Do Sýrie odjelo do dnešního dne přes 140 kamionů s humanitární pomocí OSN, uvedla agentura AP. Cílem je podle představitelů organizace pomoc dále posílit. Odborníci z Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) spolupracují s Tureckem na zjišťování škod, které zemětřesení způsobilo zemědělské výrobě v obou zemích.

Při požáru v noci na dnešek ve městě Konya zahynula sedmičlenná syrská rodina, která přežila zemětřesení a z postižené oblasti utekla, uvádí stanice Al-Džazíra. Rodina se uchýlila k dalším syrským uprchlíkům, kteří byli při požáru zraněni.

Zemětřesení postihlo oblasti, kde žilo více než milion uprchlíků ze Sýrie. Ve středu, což byl první den, kdy to bylo možné, se zhruba 1800 Syřanů vrátilo z Turecka do vlasti. Španělský ministr pro migraci José Luis Escrivá oznámil, že jeho země převezme z Turecka 100 syrských uprchlíků, které zasáhlo zemětřesení.

V Turecku mezitím ukončují operace zahraniční záchranářské týmy, které do země minulý týden zamířily. Do Česka se dnes vrátili i čeští záchranáři, kteří ze sutin v Turecku vyprostili 78 mrtvých a dva živé lidi. Do Turecka přicestovali jako jeden z prvních mezinárodních týmů.

Témata: Zemětřesení Turecko Sýrie