Počet obětí zemětřesení dál roste. Turecko a Sýrie hlásí 25 tisíc mrtvých

Zemětřesení v Turecku

Autor: ČTK, stars24.cz

11. února 2023 8:39 | Aktualizováno: 11. února 2023 19:50

Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo více než 25.000 lidských životů. Počet známých obětí katastrofy překročil tuto hranici poté, co dnes odpoledne turecký prezident Recep Tayyip Erdogan aktualizoval bilanci své země na 21.848 obětí. O několik hodin později Erdogan podle agentury AP uvedl, že počet obětí vzrostl až na 22.327. Ze sousední Sýrie dosud přišly informace o 3553 mrtvých. Nové údaje od vlády či opozice, ovládající části rozdělené země, dnes agentury nenabízely.

Podle Erdogana "katastrofa století" zasáhla oblast o průměru 500 kilometrů, ve které jen v Turecku žije 13,5 milionu lidí.

I pět dní po otřesech zároveň záchranáři v troskách měst dál nacházeli přeživší, informovala podle agentury AP turecká média. V Nurdagi západně od regionální metropole Gaziantep dnes údajně našli pětičlennou rodinu, která ve svém zříceném domě strávila 129 hodin. Turecká televize odvysílala záběry z města Kahramanmaraş, kde se záchranářům podařilo z trosek vyprostit tříčlennou rodinu, včetně dvanáctiletého dítěte, kteří v troskách přežili 133 hodin. Ve městě Antakya zase záchranáři vynesli ze sutin 36letého muže, píše AP, podle níž se dnes podařilo zachránit celkem 12 lidí. Ne všechny nálezy však končí šťastně a naděje na další zachráněné klesají spolu s teplotami.

Turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) v ranním hlášení uvedl, že z postižené zóny na jihu Turecka bylo evakuováno bezmála 93.000 lidí a že do krizových operací je zapojeno přes 166.000 pracovníků. Erdogan při odpoledním vystoupení ve městě Sanliurfa dodal, že zraněných má Turecko přes 80.000.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Záchranáři i za mezinárodní spolupráce stále prohledávají trosky domů, přičemž operací se účastnil také český tým, který v pátek ráno ve městě Adiyaman vyprostil dva přeživší ze sutin zřícených domů. Šance na nalezení dalších přeživších jsou poměrně malé, i vzhledem k trvale nízkým teplotám.

V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin. I tam už pomoc v podobě stanů či přikrývek míří, podle záchranářské organizace Bílé přilby, která v oblastech působí, je však zatím zcela nedostatečná. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek odhadl, že v Sýrii zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou až 5,3 milionu lidí.

Témata: Turecko Sýrie Zemětřesení