Japonská revoluce? Císař zřejmě odstoupí v březnu 2019

Japonský císař Akihito

Autor: stars24.cz, ČTK

20. října 2017 13:50

Japonský parlament v červnu schválil zákon umožňující odstoupení japonského císaře a je na vládě, aby vypracovala podrobnosti včetně harmonogramu. List Asahi uvedl, že císař Akihito (83) bude zřejmě abdikovat koncem března 2019, v dubnu by pak měl na trůn usednout korunní princ Naruhito.

Japonský parlament schválil zákon umožňující odstoupení japonského císaře v červnu a je na vládě, aby vypracovala podrobnosti včetně harmonogramu. Její mluvčí však zprávu listu popřel. "Věc budeme nadále náležitě projednávat a budeme se snažit, aby abdikace císaře proběhla co možná hladce," řekl.

Císař Akihito, kterému je 83 let, loni v srpnu překvapil, když v televizním vystoupení vyjádřil obavy, že mu vysoký věk neumožní dostát povinnostem. Monarcha v minulosti podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty.

Jak uvedl list, jeho nástupcem se stane 57letý Naruhito a nová éra začne 1. dubna. Tento termín je zvolen také proto, že na podzim a zimu je pro královskou rodinu naplánována řada obřadných akcí.

Akihito, první japonský císař, který si nenárokoval božský původ, na trůn nastoupil v roce 1989. Je to 125. panovník dynastie, jež v zemi vycházejícího slunce vládne déle než 2600 let.

Témata: Japonsko Akihito (japonský císař)