Pád letadla v Nepálu: Policie promluvila o přeživších

Letecká nehoda, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. ledna 2023 12:10

Pravděpodobnost, že na místě nedělní nehody dopravního letadla v Nepálu se najdou přeživší, je nízká, řekl stanici BBC mluvčí nepálské policie Tek Prasád Rai. Asi 300 záchranářů dnes však pokračuje v pátrání po možných přeživších a obětech v ohořelých troskách zříceného stroje. Nepálské letecké úřady oznámily, že se nalezly černé skříňky z letadla.

"Vyzvedneme pět těl z rokle a budeme pátrat po čtyřech stále pohřešovaných lidech," řekl agentuře Reuters představitel místní policie. Při pádu letadla na lince z Káthmándú do turistického centra Pokhara zemřelo nejméně 68 lidí. Na palubě bylo 72 cestujících a členů posádky.

Premiér země Pušpa Kamál Dahal vyhlásil na dnešek státní smutek a vláda svolala komisi, která má vyjasnit příčinu nehody. Pomoci by přitom mohly černé skříňky z havarovaného letadla, které se už podařilo nalézt. Zařízení obsahují údaje o průběhu letu a také záznam komunikace mezi piloty a podle úřadů jsou v dobrém stavu.

Jedna z místních obyvatelek, která podle svých slov viděla letadlo spadnout, se domnívá, že pilot se snažil vyhnout obydleným oblastem. "Pilot se snažil, jak mohl, aby nenarazil do žádného domu nebo obydleného místa. Hned za řekou Seti je malý prostor a letadlo spadlo na něm," řekla žena BBC.

Na palubě havarovaného stroje nepálské společnosti Yeti Airlines bylo 15 cizinců: pět Indů, čtyři Rusové, dva Jihokorejci a po jednom člověku z Irska, Austrálie, Francie a Argentiny. Nedělní havárie je podle agentury AP nejhorším leteckým neštěstím v Nepálu od roku 1992. Dvoumotorové letadlo ATR 72 bylo podle webové stránky FlightRadar24 staré 15 let a bylo vybaveno starým transpondérem - zařízením pro vysílání identifikačních znaků. Často používaný stroj vyrábí společný podnik Airbusu a italské společnosti Leonardo.

Letecké nehody jsou v Nepálu podle agentury DPA relativně časté. Země leží na úpatí nejvyššího pohoří světa, kvůli čemuž se podmínky pro létání mění relativně rychle. Nepálské letecké společnosti mají navíc z evropského hlediska nízké standardy údržby svých strojů a bezpečnosti. Podle agentury Reuters od roku 2000 zahynulo v zemi při nehodách letadel a vrtulníků zhruba 350 lidí.

Témata: Letecké nehody nepál