Provalil se obří skandál! Americké úřady píchaly drogy dětem uprchlíků!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. června 2018 22:10

Úředníci jsou pro mnoho migrantů na dlouhé týdny jedinými lidmi, se kterými v nové zemi přijdou žadatelé o azyl do styku. To, co se ale odehrávalo v některých internačních táborech ve Spojených státech, nyní šokovalo celou zemi. Pracovníci úřadu podle serveru Huffington Post děti nejen týrali, ale zároveň je dopovali drogami, mnohdy i nitrožilně.

Spojenými státy v poslední době hýbala takzvaná nulová tolerance, kterou nařídila americká administrativa vůči nelegálním migrantům z Mexika. Na hranicích byly děti okamžitě odebrány svým rodičům a umístěny do speciálních internačních táborů.

Prezident USA Donald Trump kritizované oddělování dětí od rodičů v noci na dnešek zrušil, na povrch ale vyplynula jiná kauza. Nově odhalené soudní dokumenty totiž ukazují, jak se v internačních táborech s dětmi zacházelo.

Podle serveru z dokumentů vyplývá, že zaměstnanci pracující jménem Úřadu pro přesídlení uprchlíků (ORR) běžně drogovali zadržené dětské přistěhovalce psychotropními látkami bez souhlasu jejich rodičů. 

Jedno dítě citované v soudním dokumentu uvedlo, že užívalo až devět pilulek ráno a dalších sedm večer, aniž by vědělo, co za lék ve skutečnosti užívá. "ORR rutinně spravuje a podává dětské psychotropní drogy bez zákonného povolení," píše se v listu ze 16. dubna.

"Když se mladíci užívání takových léků brání, ORR je nutí si je vzít. ORR ani nevyžaduje, ani nepožaduje souhlas rodičů před léčením dítěte, místo toho pracovníci ORR nebo zaměstnanci zařízení podepisují "souhlas" sami za sebe," uvádí se v dokumentu dále.

Většina obvinění míří na rezidenční léčebné centrum Shiloh v Manvelu v Texasu. Právníci, kteří mají přístup k lékařským záznamům, ale tvrdí, že problém je rozšířený. "Není to specifický problém centra Shiloh," řekla Holly Cooperová, jedna z právniček zastupující děti ve sporu o drogách.

Advokáti prý vědí o používání psychotropních léků ve všech zařízeních, ve kterých federální vláda držela nezletilé děti bez doprovodu rodičů. V případě centra Shiloh je ale situace nejhorší, zde totiž docházelo i k případům, kdy byly dětem vpravovány psychotropní látky injekcemi proti jejich vůli.

Chlapec, identifikovaný v soudních záznamech jako Julio Z., uvedl, že zaměstnanec centra Shiloh s ním praštil o zem a donutil ho, aby si vzal léky. Sám pak viděl, jak zaměstnanci násilím drží ústa dalšího dítěte, aby ho donutili pilulku spolknout. 

Jeho prosby, aby si lék brát nemusel, zaměstnanci ignorovali. "Řekli mi, že pokud jsem si nevzal lék, nemůžu odejít. Že jediný způsob, jak se dostat ze Shilohu, je vzít si pilulky," uvedl podle záznamů.

"Někdy mi dávali nucené injekce," řekla dávka označená jako Rosa L. "Jeden nebo dva zaměstnanci mi drželi ruce a sestra mi dávala injekci," dodala.

Léky s sebou často nesly vedlejší účinky. Matka dítěte, která byla v souborech označena jako Isabella M., vypověděla, že léky byly tak silné, že její dcera vůbec nemohla chodit. Neudržela se kvůli nim na nohou.

Advokáti mají jasno: Porušování zákonů

Pracovníci centra Shiloh se k obviněním podle Huffington Post odmítli vyjádřit. Právníci ale tvrdí, že vydávání takto silných léků bez souhlasu rodičů porušuje Texaské zákony. 

Některé děti, které centrem prošly, trpí vážnými traumaty nebo psychickými poruchami vyžadujícími lékařskou péči, včetně tak vážných problémů, jako je posttraumatická stresová porucha. 

Podle odborníků je pravděpodobně, že tyto otřesné zážitky, kterými si děti prošly během zadržení v internačních táborech, jen zhoršily stav jejich duševního zdraví. Migrující děti už tak dost trpí, uvedl děkana sociální fakulty z Univerzity v Texasu Luis Zayas.

Odborník pochybuje, že většina dětí léky skutečně potřebovala. Podle něj se jen pracovníci centra pokoušeli využít psychotropních látek k ovládání chování lidí. "Je to opravdu smutné, že se naše vláda a agentury dohodly a uchýlily k takovému jednání," řekl serveru Zayas.

Děti užívaly sedm pilulek, které byly v soudních spisech označeny jako Klonazepam, Duloxetin, Guanfacine, Geodon, Olanzapine, Latuda a Divalproex. Jde jako léky na kontrolu deprese, úzkosti, poruchy pozornosti, bipolární poruchy, poruchy nálady, schizofrenii a záchvaty. Léky podávaní nitrožilně injekcemi nejsou v soudních záznamech identifikovány.

Lorilei Williamsová, advokátka, která pracovala s více než desítkou dětí, které byly drženy v Shiloh, uvedla, že její klienti běžně dostávali léky bez souhlasu rodičů a často samy děti nevěděly proč. Děti, s nimiž pracovala, ale byly často utlumeny a projevil se u nich "obrovský nárůst hmotnosti ve velmi krátkém časovém úseku."

"Měla jsem podezření, že jsou léčeny, aby byly klidnější a pod kontrolou," řekla serveru Williamsová. Dodala, že zkoumat medikaci dětí ale nebyla její práce. Jako právník nemá v tomto ohledu žádné zkušenosti a nevěděla, k čemu jaké léky děti dostávaly.

Centrum Shiloh, které založil Clay Dean Hill, mělo velké problémy už v minulosti. V roce 2011 ho úřady uzavřely poté, co v šatně jedno z dětí zemřelo. Vyšetřování ale bylo v roce 2014 zastaveno. I v dalších střediscích založených Hillem umíraly děti, i přesto vláda jeho centra horlivě podporovala.

V posledních čtyřech letech dostávala 1,5 miliardy dolarů na bydlení a péči o dětské migranty. Mnoho politiků přitom žádalo, aby byla zařízení uzavřena. Nikdy se tak ale nestalo.

Témata: uprchlíci USA