Česko uprchlíkům nestačilo! Teď si žijí v luxusu v Německu, mají byty i mercedesy!

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

20. června 2018 21:25

Sedmnáctičlenná rodina iráckých uprchlíků Battových v České republice před dvěma lety rozvířila vody. Z domovské země utekla proto, že jí hrozila smrt, a do Česka se dostala v lednu roku 2016 s projektem nadace Generace 21. Tady se jim ale nelíbilo, a tak utekli do Německa, kde se mají o poznání lépe.

Nadace rodině počátkem roku 2016 zařídila po přechodném bydlení v rekreačním zařízení Okrouhlík ubytovnu v historickém centru Jihlavy.

Podle Iráčanů ale šlo o kravín a v Česku se jim silně nelíbilo. Rozhodli se proto utéct do Německa, odkud měli být deportováni zpět do Čech.

České ministerstvo vnitra bylo německou stranou vyzváno, aby si uprchlíky vzalo zpět. To se ale nikdy nestalo a německé úřady je už nyní nemohou vyhostit, protože se v době, kdy je Němci mohli vyhostit, skrývali v hornolužickém Herrnhutu na církevní půdě. Nyní je jejich případ promlčen.

A jak se ukazuje, Evangelická jednota bratrská se o ně postarala velmi dobře. Podle MF Dnes už většina členů rodiny v klášteře nežije, pořídili  si byty v Drážďanech a v Norimberku a žijí v luxusu.

Jejich byty zdobí nejnovější elektronika a luxusní drahá auta značky mercedes. Kde na ně berou peníze? Nikdo neví.

Generace 21  o nich detaily nemá a církev je sdělit odmítá. Přesto tvrdí, že učinila správně. "Bylo to správné rozhodnutí. Není vyloučeno, že by jim hrozilo vyhoštění do Iráku…a rodina by se ocitla ve stavu ohrožení života," sdělila deníku.

Rodina si našla i zajímavý způsob trávení volného času. V mercedesu se prohání kolem uprchlických táborů v Drážďanech a migranty, které čeká azyl nebo deportace, si natáčí na mobil, tvrdí deník.

Témata: uprchlíci Německo Česká republika