Převrat v Německu: Do plánování se zapojil i esoterický spolek, nabízel kurzy samoléčitelství

Německá policie, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

7. prosince 2022 21:59

Při rozsáhlé razii v 11 německých spolkových zemích zatkla dnes ráno policie 25 lidí patřících k extremistické pravicové skupině, která podle vyšetřovatelů plánovala převrat a ozbrojené útoky proti státu. Deník Bild uvedl, že vůdci skupiny byli člen německého šlechtického rodu a soudkyně a bývalá poslankyně za pravicově populistickou stranu Alternativa pro Německo (AfD).

Členové extremistické skupiny Říšští občané chtěli podle spolkové prokuratury svrhnout státní zřízení a nahradit ho svým, jehož základy už měly vypracovány. "Členové sdružení si byli vědomi, že tento projekt lze realizovat pouze za použití vojenských prostředků a násilí proti představitelům státu, včetně páchání vražd," uvedla prokuratura podle DPA.

Italská policie podle agentury ANSA uvedla, že ve městě Perugia zatkla bývalého příslušníka německých speciálních jednotek, který spolu s dalšími členy skupiny plánoval ozbrojený útok na Spolkový sněm. Podle rakouského deníku Kurier byli v Rakousku v souvislosti s případem zatčeni nejméně dva lidé, jeden z Horních Rakous a druhý z Tyrolska. Další razie se odehrála v Dolních Rakousích.

Patrně tři z podezřelých mají rakouské adresy, z toho dva jsou rodilí Němci, píše rakouský deník Der Standard, byť Spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe hovoří jen o jednom zadrženém v tyrolském Kitzbühelu. Podle listu by mohlo jít o 62letého rodilého Mnichovana. Jinak se v Rakousku vyšetřování údajně soustředí na jeden esoterický spolek v Dolních Rakousích.

Dva obvinění, oba ve věku 63 let, podle informací deníku vedou spirituálně-esoterický spolek nabízející kurzy samoléčitelství prostřednictvím modliteb a rituálů. Podezřelé osoby možná fungovaly jako "prorocký tým" teroristického uskupení vzhledem k jasnovideckým schopnostem, které zjevně samy sobě připisovaly, píše Der Standard. Úřady podle něj předpokládají, že dotyční obvinění mohli být vzhledem ke svému postavení do plánů skupiny zasvěceni. Pravděpodobně však u nich byly pouze provedeny domovní prohlídky. Muž zadržený v Kitzbühelu je podle Der Standardu podezřelý z podpory "vojenské odnože" Říšských občanů, protože byl mimo jiné pověřen zajišťováním jejich stravování.

"Demokracie se umí bránit: Od dnešního rána probíhá rozsáhlá protiteroristická operace. Spolková prokuratura vyšetřuje možnou teroristickou síť v prostředí Říšských občanů. Existuje podezření, že byl plánován ozbrojený útok na ústavní orgány," napsal na twitteru německý ministr spravedlnosti Buschmann. Podle ministryně vnitra Nancy Faeserové dávají plány státního převratu nahlédnout do "hlubiny teroristické hrozby".

Mluvčí generální prokuratury v Karlsruhe uvedla, že skupina zatím nemá název. Podle ní byla vytvořena na základě konspiračních teorií a její členové jsou pevně přesvědčeni, že Německu nyní vládne takzvaný hluboký stát (deep state), tedy skryté mocenské struktury, které fungují nezávisle na politickém vedení státu a sledují vlastní cíle.

Témata: Německo Policie Německo