Putin spadl ze schodů? Svět opět spekuluje o zdravotním stavu ruského prezidenta

Vladimír Putin

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. prosince 2022 10:37

Vladimir Putin, hlavní strůjce války na Ukrajině, je v poslední době často zmiňován nejen kvůli invazi, ale i svému zdravotnímu stavu. Spekulace o možné rakovině nebo Parkinsonově chorobě nyní podnítil další incident.

Telegramový kanál General SVR o sobě tvrdí, že má přístup k informacím přímo z Kremlu. Nyní uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin tento týden spadl ze schodů.

Bodyguardi mu údajně pomohli přesunout se na pohovku a přivolali zdravotníky, kteří vykonávají v jeho rezidenci nepřetržitou službu. Putin údajně nemá žádné následky a dokáže se pohybovat sám, trápí ho ale bolest kostrče.

Ačkoliv informaci o údajném pádu nelze potvrdit, opět podnítila debatu o jeho zdravotním stavu. Podle stejného účtu podstoupil šéf Kremlu letos například operaci. Na twitteru na to upozornil například ekonom Anders Åslund.

Putin měl podstoupit operaci v noci ze 16. na 17. května, přičemž není jasné, o jaký zákrok se jednalo. Spekulace hovoří o tom, že souvisí s údajnou rakovinou, kterou má ruský prezident trpět. Pravdivost tvrzení ale není možné ověřit.

Náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v minulosti tvrdil, že Putin trpí několika závažnými chorobami, mezi nimiž je i rakovina. Média zase spekulují o pohybových problémech, přičemž vycházejí zejména z videí.

Například web listu Daily Mail upozornil na video z akce u příležitosti dne ruského námořnictva, který každoročně připadá na poslední červencovou neděli. Putin se na záběrech baví s dcerou ministra obrany, když kolem pravé poloviny jeho tváře začnou kroužit komáři.

Nepokusí se je přitom odehnat bližší pravou, ale vzdálenější levou rukou. Podle serveru to může opět poukazovat na chatrné zdraví ruského prezidenta.

Témata: Vladimír Putin