Kontroverze pokračuje. Katar řekl, kolik podle něj kvůli MS ve fotbale zemřelo dělníků

Katar, ilustrační foto

Autor: ČTK

29. listopadu 2022 18:57

Během prací na budování veškeré infrastruktury pro fotbalového mistrovství světa v Kataru zemřelo odhadem 400 až 500 zahraničních dělníků.

V rozhovoru pro britský televizní kanál Talk TV to řekl generální sekretář organizačního výboru Hasan Savádí. Dosavadní veřejně dostupné informace hovořily o řádově nižších číslech obětí.

"Odhad je kolem 400, mezi 400 a 500. Nemám přesné číslo," odpověděl Savádí na otázku moderátora, kolik lidí skutečně zemřelo při výstavbě infrastruktury včetně hotelů, mostů a dalších staveb souvisejících s konáním světového šampionátu od chvíle, kdy Katar pořadatelství turnaje získal.

V pozdějším prohlášení katarský organizační výbor uvedl, že Savádí poukázal na národní statistiky za roky 2014 až 2020 týkající se všech úmrtí v souvislosti s prací v celém Kataru, které zahrnují všechna odvětví a národnosti. Takových případů bylo podle organizátorů 414.

Katarští představitelé se dosud k počtu úmrtí veřejně nevyjadřovali. Zprávy organizačního výboru z období od roku 2014 do konce roku 2021 uváděly pouze počty úmrtí pracovníků, kteří se podíleli na stavbě a rekonstrukci stadionů a dalších oficiálních staveb, na nichž se nyní koná mistrovství světa.

Podle těchto zveřejněných údajů bylo úmrtí 40. Zahrnují 37 případů, které Katařané označují za nepracovní incidenty, jako jsou infarkty, a tři případy mimořádných událostí na pracovišti. Jedna zpráva také samostatně uvádí úmrtí dělníka v důsledku pandemie koronaviru.

Skutečná čísla jsou ale stále záhadou. Server Guardian uvedl, že od roku 2010 tam zahynulo více než 6500 zahraničních dělníků, z velké části kvůli vysokým teplotám. Katar toto zjištění popírá.

Témata: Katar fotbal MS