Ischia: Při sesuvu půdy zahynulo nejméně osm lidí

Při sesuvu půdy na italském ostrově Ischia zahynulo nejméně osm lidí

Autor: ČTK

28. listopadu 2022 21:50

Záchranáři na italském ostrově Ischia dnes našli osmou oběť sobotních sesuvů půdy. Podle úřadů jde o patnáctiletého chlapce jménem Michele Monti, který je bratrem Franceska a Marie Teresy, jejichž těla byla nalezena už v neděli. Těla jejich rodičů ale stále objevena nebyla.

Při sesuvu půdy zemřelo i třítýdenní miminko. Záchranáři celkem pátrají po čtyřech pohřešovaných. Odstraňování nánosů bahna a trosek je boj s časem, naděje na nalezení živých rychle klesá, uvedla agentura ANSA.

Prudké deště v sobotu ráno vyvolaly na Ischii sesuvy půdy. Proud bahna smetl v obci Casamicciola deset domů, v moři pak skončily desítky zaparkovaných aut a mikrobusů. Italská vláda v regionu vyhlásila na rok nouzový stav a uvolnila první část okamžité pomoci ve výši dvou milionů eur (49 milionů Kč).

Na ostrově působí 160 hasičů se 70 vozidly, kteří přijeli z jiných částí Itálie. Při pátrání po pohřešovaných pomáhají také psovodi nebo týmy s bezpilotními letouny. Potápěči se sonarem prohledávají mořské dno poblíž přístavu. Zranění utrpělo pět lidí.

Ulice obce Casamicciola na severu ostrova pokrylo asi 20 centimetrů bahna, které zasychá. Hasiči pokračují v kopání, aby umožnili přístup k zavaleným domům. Dobrovolníci pomáhají s uklízením. Dnes se podařilo z trosek dostat malého psa, který uvázl v jednom z převrácených automobilů, informovala agentura AP.

Lidé asi ze třiceti poškozených domů v doprovodu hasičů ve svých příbytcích hledají osobní věci. Hasiče také čeká odklízení vraků aut zaplavených bahnem. Přes 200 obyvatel města z celkového počtu 8300 se ocitlo bez střechy nad hlavou, uvedly místní úřady.

"Šlo to dolů údolím, bralo to s sebou stromy staré 30 i 40 let," popsal jeden z místních obyvatel Parisio Jacono. Ve městě "to srovnalo se zemí všechny zahrady a vinice" a pohnulo to i obrovskými kameny.

Bývalý starosta města Giuseppe Conte tvrdí, že o hrozícím nebezpečí už dříve informoval italské úřady. "Svou poslední zprávu o vážných rizicích pro místní obyvatele souvisejících s hydrogeologickou nestabilitou jsem příslušným úřadům zaslal 22. listopadu. Napsal jsem na neapolskou prefekturu, starostovi Manfredimu i příslušníkům civilní ochrany. Nikdo mi neodpověděl," citovala Conteho agentura ANSA. "V souvislosti s výstrahou kvůli počasí jsem upozorňoval na nebezpečí pro obyvatele oblasti a žádal jsem jejich evakuaci," dodal.

Ischia je největším ostrovem v Neapolském zálivu. Na sopečném ostrově o rozloze 46 kilometrů čtverečních žije celoročně zhruba 63.000 lidí, v létě jich tam je více než 200.000.

Témata: Itálie Sesuv půdy