Polsko po údajném zásahu ruskými raketami aktivovalo článek 4. Velvyslanci NATO zasednou ve středu

NATO

Autor: ČTK

16. listopadu 2022 0:06

Ve středu se na základě článku 4 Severoatlantické aliance sejdou velvyslanci NATO - učiní tak na žádost Polska, píše agentura Reuters s odvoláním na dva evropské diplomaty. Mluvčí aliance podle AFP informovala o středeční "mimořádné schůzce" velvyslanců NATO s generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem ohledně Polska.

Mluvčí polské vlády dříve sdělil, že Varšava zvažuje, zda má požádat o konzultace na základě článku 4 po dnešní explozi na východě země u hranic s Ukrajinou, při níž zahynuli dva lidé. Okolnosti exploze polské úřady vyjasňují.

Podle nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerických tajných služeb na místo dopadly ruské rakety, napsala už dříve agentura AP. Spojené státy uvedly, že tyto zprávy nemohou v tuto chvíli potvrdit. Polské úřady původ exploze zatím veřejně neurčily, Moskva zprávy o svém zapojení do incidentu odmítla. Rusko dnes opět masivně ostřelovalo ukrajinské území včetně západu země, který hraničí s Polskem.

Jeden z diplomatů uvedl, že Severoatlantická aliance bude jednat obezřetně a potřebuje čas na ověření, jak přesně se incident odehrál, píše Reuters.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle stanice TVN24 večer oznámil, že Polsko zvýší pohotovost některých vojenských jednotek a uniformovaných složek. Odmítl ale odpovídat na dotazy ohledně příčiny incidentu. Polský premiér Mateusz Morawiecki po dnešním výbuchu, kdy podle polských médií explodoval zemědělský objekt, svolal krizové zasedání bezpečnostní rady. Mimořádně se sešla také polská vláda.

Polsko je členem NATO. Článek 4 Severoatlantické smlouvy uvádí, že "smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany."

Aktivace článku znamená, že třicítka členských států na žádost ohroženého člena zahájí formální konzultace, poznamenal server The Guardian. Na nich projednají, zda existuje hrozba a jak jí čelit. Článek 4 však neznamená přímou akci, píše The Guardian, podle něhož byl tento mechanismus aktivován v historii NATO několikrát. Jako konkrétní příklad uvádí loňský rok, kdy byli zabiti turečtí vojáci při útoku ze Sýrie. NATO tehdy kromě konzultací nepodniklo další kroky.

Témata: válka na Ukrajině Polsko NATO