Pád letadla v Rusku: Už je známo, co ho způsobilo

Na obytnou budovu v ruském městě Jejsk spadlo letadlo

Autor: ČTK

25. října 2022 8:36

Ruský bombardér Su-34 se před týdnem zřítil v Jejsku na jihu Ruska, protože se mu při vzletu do motoru dostali dva ptáci. Bombardér se zřítil na obytný dům v lázeňském městě u Azovského moře.

Oba piloti se katapultovali. Neštěstí si vyžádalo 15 mrtvých, včetně tří dětí, další tři desítky osob utrpěly zranění při požáru, který následoval po vznícení leteckého paliva.

"Během vzletu se dva rackové dostali do motorů Su-34. Jejich pozůstatky našli experti při obhlídce trosek letadla. Tato skutečnost vedla k požáru jednoho z motorů letadla, což byla příčina pádu," napsal TASS.

Oba piloti podle ministerstva obrany hlásili, že letoun vzplál během stoupání po startu. Su-34 odstartoval 17. října z vojenského letiště na cvičný let, letoun byl bez výzbroje, uvedla agentura.

Jejsk leží v ruském Krasnodarském kraji, zhruba 70 kilometrů jihovýchodně od ukrajinského přístavního města Mariupol, které okupuje ruská armáda. Agentura DPA minulý týden upozornila, že Jejsk leží natolik blízko frontě na Ukrajině, že letouny odtud mohou startovat i na bojové mise. Kvůli blízkosti ukrajinskému bojišti mají nyní v okolí Jejsku zákaz létat jiná než vojenská letadla.

Témata: Rusko Letecké nehody