Cena plynu by měla být v EU regulována, navrhla to Evropská komise

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. října 2022 9:19

Evropská komise navrhla tvorbu mechanismu, který by vedl k nastavení cenového limitu pro burzovní cenu plynu. Jde o jedno z nově navržených opatření v boji s energetickou krizí.

Evropská komise představila balík opatření pro snížení cen plynu v EU. Jde o společné nákupy, okamžité navržení mechanismu cenové korekce s cílem nastavit dynamický cenový limit na burze plynu, vypracování nové cenové referenční hodnoty pro ceny LNG do března 2023 a výchozí pravidla solidarity mezi státy EU pro případ výpadků dodávek.

Podle předsedkyně komise Ursuly von der Leyenové se podařilo splnit cíl - lépe se připravit na zimu. Zásobníky mají být plné z 92 procent, přičemž se snížil odběr ruského plynu z 41 na 9 procent. 

"Nyní musíme zařídit stabilitu na trhu s plynem," prohlásila von der Leyenová, podle které se odklon od ruského plynu podařil mnohem rychleji, než se čekalo.

"Pokud udržíme tempo, do konce roku nahradíme 65 mld. m3 ruského plynu plynem od jiných dodavatelů a díky úsporám 50 mld. m3 plynu ušetříme," dodala. 

Témata: plyn evropská komise EU der Leyen Ursula von