Běhání v létě? Lékaři jsou v šoku ze smrti osmáka Adama!

Běhání, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. června 2018 12:34

Hodina tělesné výchovy na slovenské základní škole skončila tragédií. Při běhu tam zkolaboval a zemřel 14letý chlapec. Lékaři jsou v šoku a nechápavě kroutí hlavou nad tím, proč školy nutí žáky v tomto počasí běhat!

Tragická událost se stala na sportovním hřišti ve Spišské Nové Vsi. Podle webu tvnoviny.sk došlo během testů tělesné zdatnosti, na hodině, kterou vedl ředitel školy, ke kolapsu jednoho z žáků.

Nejprve se mu snažil pomoci učitel, poté přivolaní záchranáři.Chlapce se ale nepodařilo oživit a lékař musel konstatovat smrt. Jestli bylo příčinou úmrtí vyčerpání z horka nebo zdravotní stav zjistí až další vyšetřování.

Nyní vyplynuly na povrch detaily celé tragédie. Podle zjištění deníku Plus Jeden Den měl mít Adam problémy už na hodině, která tělocviku předcházela.

"Před tělesnou výchovou jsme měli slovenštinu a psali jsme diktát. Adam vždy napsal větu jako první. V ten den byl ale velmi zpomalený, všimla si to i učitelka a ptala se ho, co s ním je. Dokonce se na něj přišla podívat i na hodinu tělesné výchovy. Krátce ho pozorovala a pak odešla," tvrdí zdroj deníku ze školy.

"Dítě mi řeklo, že ředitel, který vedl hodinu tělocviku, poslal Adama, ať si jde sednout do stínu. Chlapec však měl při odchodu spadnout na zem. Až zhruba po 3 minutách mu začali poskytovat první pomoc, jelikož vyučující sledoval běh ostatních žáků," uvedla šokovaná matka Adamova spolužáka.

Případem se zabývá i policie. "Lékař předběžně vyloučil cizí zavinění a nařídil provést pitvu. Policie v této souvislosti přijala trestní oznámení a podle výsledků pitvy rozhodne o dalším postupu," řekla košická policejní mluvčí Lenka Ivanová.

Rodiče žáka jsou z jeho náhlého úmrtí zdrceni. K tomu, zda jejich syn nebyl nemocný, neboť podle spolužáků od začátku roku rapidně zhubl možná i 20 kilo, se odmítli vyjadřovat. Sdílnější byli sousedé.

"Adámka jsme znali od malička. Byl to velmi moudrý, nadaný a slušný chlapec. Měl velmi rád geografii, stále chodil na soutěže a olympiády. Je smutné, že odešel tak mladý. Obrovská rána to musí být i pro jeho mladší sourozence, kteří chodí do stejné školy," dodala se smutkem v hlase sousedka Viola.

Podle lékařů ale pochybili učitelé. "Učitelka měla upozornit kolegu, že se žákem není něco v pořádku. Určitě chlapec musel mít nějaký skrytý zdravotní problém. Ten však mohla odhalit jen lékařská prohlídka. Ty však u nás byly zrušeny, jsou už jen na dobrovolné bázi, což je spíše ke škodě než k užitku. Nejednou u "zdravého" mladého sportovce zjistíme cukrovku, vysoký krevní tlak nebo problémy se srdcem. Obezita dětí a mládeže je samostatná kapitola," říká traumatolog a tělovýchovný lékař Miloslav Klíma.

Odborník tvrdí, že své udělal i náhlý úbytek váhy. "Jeho organismus prostě nebyl připraven na tento skok v hmotnosti a zareagoval neúměrně i vlivem tělesné zátěže v kombinaci s vysokými teplotami. Učitelé by si měli uvědomit, že školní osnovy nejsou modla. Na běh měl vyučující zvolit jiný čas, ne když jsou největší horka," dodal šokovaný košický lékař.

Témata: běhání Slovensko dětské Děti lékaři