Putin má narozeniny: Jaká panuje v Rusku atmosféra?

Vladimir Putin

Autor: ČTK

7. října 2022 17:40

Ruský prezident Vladimir Putin ke svým dnešním 70. narozeninám dostává blahopřání od svých podřízených i pichlavé vzkazy z Ukrajiny, která se od února brání ruské invazi. Dlouholetý šéf Kremlu měl dnes v plánu účast na neformálním summitu některých států bývalého Sovětského svazu ve svém rodném Petrohradu.

Rozsáhlé oslavy avizoval v autonomním Čečensku jeho vládce Ramzan Kadyrov, ve zbytku Ruska se ale Putinovo jubileum připomíná pouze skromně. Ruští činitelé si totiž uvědomují, že současná doba velkým oslavám v Rusku nepřeje, uvedl zpravodajský portál Meduza.

Putin, který zastává prezidentský úřad s čtyřletou přestávkou už od roku 2000, se ocitl v nesnadné situaci poté, co svým vpádem na Ukrajinu vyvolal největší napětí ve vztazích se Západem od kubánské krize v roce 1962. Ruská armáda na Ukrajině navíc poslední měsíc čelila jedné dílčí porážce za druhou a kritika ruského tažení už zaznívá i od řady ruských podporovatelů války.

"Vlastenci číslo jedna na celém světě, prezidentovi Ruské federace Vladimiru Vladimiroviči Putinovi je dnes 70 let! Vítáme tento význačný den mimořádně vřele a s nadšením," napsal nicméně čečenský vůdce Kadyrov, který sám nejednou kritizoval stav "speciální vojenské operace", tedy ruské invaze na Ukrajinu. V Čečensku tento autoritářský lídr již dříve při příležitosti prezidentových narozenin ohlásil například dostihy nebo otevření centra pro olympijskou přípravu judistů pojmenovaného po Putinovi, jenž se judu věnoval.

Ironické poznámky týkající se Putinových narozeniny se naopak objevují v ukrajinských médiích, která upozorňují na videoprojev ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova ürčeným ruským vojákům. Reznikov v den Putinových narozenin zopakoval, že Ukrajina už se současným šéfem Kremlu jednat nebude, vykreslil ruského lídra jako slabocha. "Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jezdí na frontu. Třeba do ostřelovaného Lysyčansku nebo do osvobozeného Izjumu. Náš prezident je se svou armádou. A kde je váš?" řekl Reznikov.

V Rusku se dnes Putin pompézních oslav pravděpodobně nedočká, napsal server Meduza. "Po inauguraci ruského kola v Moskvě je jasné, že nyní je lepší nic neslavit, není na to doba. Gubernátoři dokonce uvažují, že omezí výdaje na novoroční oslavy. Peníze na rozhazování teď nikdo nemá," řekl portálu nejmenovaný zdroj blízký Kremlu. V době, kdy se v září stahovali ruští vojáci od strategického Izjumu na severovýchodě Ukrajiny, Putin v Moskvě slavnostně uváděl do provozu obří ruské kolo. Na atrakci se ale hned v první den objevily technické závady a kolo muselo být neustále zastavováno, čehož si škodolibě všímala média.

Jiný zdroj Meduzy má ještě další vysvětlení pro umírněnost oslav Putinových narozenin: "Nač připomínat, že náš prezident je už nějakou dobu důchodce?"

Na dnešní den připadá rovněž výročí vraždy ruské novinářky a Putinovy odpůrkyně Anny Politkovské. Smrt Politkovské, která mimo jiné kritizovala ruský postup při válce v Čečensku a která byla zastřelena v Moskvě 7. října 2006, dosud nebyla plně objasněna. Některá ruská média spekulovala o podílu ruských tajných služeb a uvažovala, zda pro spáchání tohoto zločinu byl den Putinových narozenin vybrán náhodně.

Témata: Vladimír Putin Rusko