Pohřeb královny Alžběty II.: Lidé ucpali Londýn, místy nejezdí ani metro

V Londýně začal pohřeb královny Alžběty II. (19.9.2022) 3

Autor: ČTK

19. září 2022 17:33

Ulicemi v centru Londýna dnes proudily statisíce lidí, kteří se přišli rozloučit s královnou Alžbětou II. Doprava v nejnavštěvovanější části metropole byla kvůli tomu nanejvýš složitá, policisté operativně uzavírali některé ulice nebo dokonce celé oblasti a lidé měli už ráno problémy dostat se kamkoli, kde by měli výhled na trasu smutečního pochodu mezi Westminsterem a Hyde Parkem.

Ruch v centru ostře kontrastoval s tichými ulicemi v okrajových čtvrtích, kde byl vzhledem ke státnímu svátku jen minimální provoz.

Jeden zástup lidí po celé dopoledne směřoval od Trafalgarského náměstí k Buckinghamskému paláci, kam však nebylo možné se kvůli policejním zátarasům dostat. Hlídky odkláněly pěší postranními ulicemi, kudy ještě šlo bez problémů projít, přesto se tvořily zácpy a mnozí své úsilí dostat se na konkrétní místo vzdali.

Lidé, kteří chtěli na vlastní oči zahlédnout smuteční průvod s rakví, se museli podél jeho trasy postavit s několikahodinovým předstihem. Londýnská radnice už krátce po deváté ráno na twitteru upozornila, že místa na sledování procesí jsou zaplněná a nikdo další už se do nich nedostane.

O poznání pohodlnější bylo sledování pohřbu na velkoplošných obrazovkách v Hyde Parku. V areálu vytvořeném u vítězného oblouku Marble Arch se sice shromáždil mnohatisícový dav, po celou dobu se jím však dalo bez větších problémů pohybovat. Pouze na několika málo místech se tvořily tlačenice, zejména když se dav odpoledne rozcházel. Policie kvůli tomu uzavřela ulice v okolí parku.

Uzavřené byly také některé stanice metra v centru a na chodnících postávaly stovky zaměstnanců dopravního podniku i dobrovolníků, kteří lidem radili, jak najít cestu. Rodiny s malými dětmi a kočárky nebo hendikepované policisté instruovali, aby se kvůli tlačenicím k třídě Mall nebo Westminsteru vůbec nepokoušeli dostat. Rušného dne v centru se mezitím snažili využít pouliční prodejci, kteří nabízeli květiny, vlajky nebo klobouky v britských národních barvách.

Témata: pohřeb královny Alžběty II. (19.9.2022)