Trump a Kim si potřásli rukou, jednají o atomovkách a míru

Trump a Kim si potřásli rukou, jednají o atomovkách a míru

Autor: ČTK, stars24.cz

12. června 2018 4:45

V Singapuru začal dnes dopoledne místního času (krátce po 03:00 SELČ) summit USA-KLDR, v jehož úvodu si šéf Bílého domu Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un před televizními kamerami potřásli rukama. Jde o vůbec první schůzku amerického prezidenta s nejvyšším představitelem Severní Koreje.

Oba vrcholní činitelé poté před novináři zapózovali. Trump prohlásil, že historický summit bude "nesmírně úspěšný", a vyjádřil přesvědčení, že naváže s Kimem "skvělý vztah". Kim Čong-un připomněl, že vrcholné schůzce předcházela řada překážek. "Všechny jsme je překonali a dnes jsme tady," řekl prostřednictvím tlumočníka.

Atmosféra úvodního setkání byla srdečná, ale ne tak přátelská, jako když se v dubnu severokorejský vůdce setkal s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, napsal server BBC News.

Další část jednání Kim Čong-una s Donaldem Trumpem, která by měla trvat jednu až dvě hodiny, se koná jen v přítomnosti tlumočníků. Poté budou rozhovory pokračovat za účasti poradců.

Hlavním tématem má být jaderné odzbrojení KLDR. Obě strany by mohly jednat také o podpisu mírové dohody, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z let 1950-53.A je po všem!

Po necelé hodině skončilo v Singapuru setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem mezi čtyřma očima. Rozhovory pokračují za účasti dalších členů obou delegací. Trump hodnotí úvodní jednání s Kim Čong-unem jako velmi dobré. Prohlásil, že s vůdcem KLDR navázal skvělý vztah, a věří, že společně problémy vyřeší.

Hlavním tématem summitu je jaderné odzbrojení KLDR, za které jsou Spojené státy ochotny poskytnout Severní Koreji bezpečnostní záruky. "Budeme spolupracovat a postaráme se o to," řekl Trump po rozhovoru s Kimem.

Jednání americké a severokorejské delegace, kterého se ze strany USA účastní ministr zahraničí Mike Pompeo, bezpečnostní poradce John Bolton a personální šéf Bílého domu John Kelly, by mělo trvat zhruba do 11:30 místního času (05:30 SELČ), kdy je plánována přestávka na oběd. Po něm budou rozhovory pokračovat.

V kolik hodin summit skončí, není známo. V 16:00 místního času (10:00 SELČ) má Trump vystoupit před médii. Odlet ze Singapuru plánuje šéf Bílého domu kolem 19:00 místního času (13:00 SELČ). Kim patrně opustí dějiště historické vrcholné schůzky ještě dříve, údajně již ve 14:00 místního času (08:00 SELČ).

Témata: Donald Trump Kim Čong-un Severní Korea (KLDR) USA singapur