PRVNÍ PROJEV krále Karla III.: Budu oddaně a doživotně sloužit vlasti, vzkázal Britům

Král Charles III. (Karel III.)

Autor: ČTK

9. září 2022 19:22 | Aktualizováno: 9. září 2022 21:51

Královna Alžběta II. byla velkou inspirací, její skon nás všechny naplnil zármutkem, stejně jako ona ale slibuji, že budu oddaně a doživotně sloužit vlasti, řekl dnes nový král Karel III. ve svém prvním projevu k britské veřejnosti po nástupu na trůn. V emotivním proslovu uctil památku zesnulé panovnice jako královny i jako matky a připustil, že jeho rodinu čekají velké změny.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let po sedmi desetiletích na trůnu.

"Dnes k vám mluvím s pocitem hlubokého zármutku. Její veličenstvo královna - moje milovaná matka - byla po celý život inspirací a vzorem pro mě a pro celou moji rodinu, a my jí dlužíme ten nejupřímnější dík, jaký každá rodina dluží matce - za její lásku, náklonnost, rady, pochopení a za to, že šla příkladem," řekl 73letý král na úvod svého očekávaného projevu.

King Charles III delivered his first public address as the new British monarch, just a day after ascending to the throne following the death of his mother Queen Elizabeth II. https://t.co/XN75HP44iK pic.twitter.com/9B4jeUAwHl

— CNN (@CNN) September 9, 2022

Karel III. opakovaně zdůraznil, že zesnulá královna neochvějně plnila své panovnické povinnosti, zasvětila život službě národu a plně se podřídila tradicím konstituční monarchie, ale zároveň to dokázala spojit s vřelostí, respektem, humorem a schopností vidět v druhých to dobré.

"Tak jako to s neochvějnou oddaností činila královna, také já slavnostně slibuji, že ve zbývajícím čase, který mi bůh dopřeje, budu dodržovat ústavní principy, které stojí v samém srdci našeho národa... a bez ohledu na váš původ nebo přesvědčení se budu snažit vám sloužit s oddaností, respektem a láskou," zdůraznil.

Projev nového panovníka, který byl předtočen, přenášely britské televizní stanice a slyšeli ho i lidé na úvod smuteční mše v londýnské katedrále svatého Pavla. Král projev pronesl v modrém salonku Buckinghamského paláce. Na psacím stole, za nímž seděl, byla fotografie Alžběty II.

V projevu král také oznámil, že svému nejstaršímu synovi Williamovi a jeho manželce Kate udělí tituly prince a princezny z Walesu. Tento titul nynější král získal roku 1958, pět let po korunovaci Alžběty II. Titul princezny z Walesu je spojen s jeho první manželkou, princeznou Dianou.

Karel III. vyjádřil rovněž vděčnost své manželce Camille a "lásku" ke druhorozenému synovi Harrymu a jeho manželce Meghan, kteří se vzdali role v královské rodině a žijí v USA. Fakt, že se král s vlídností zmínil o Harrym, který má se zbytkem rodiny pošramocené vztahy, britská média interpretují jako vstřícný krok a snahu o nastolení smíru.

"Své milované mamince, která právě nastoupila svou poslední cestu, aby se připojila k drahému tatínkovi, chci jednoduše říct: děkuji," řekl král v závěru svého projevu, který zakončil variací na verš ze Shakespearova Hamleta - "Ať chóry andělské zkonejší tvou mysl."

Po proslovu začala smuteční mše v katedrále svatého Pavla, kde s biblickým čtením z novozákonního Listu Římanům vystoupila i premiérka Liz Trussová. Účastnilo se jí asi 2000 lidí včetně londýnského starosty Sadiqa Khana.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Velká Británie královská rodina (gbr) Královna Alžběta II.