Nová fakta v kauze Terezy H.? Právník objevil nečekanou kličku!

Tereza H. zadržená v Pákistánu 6

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

10. června 2018 11:31

Tereza H., která byla v Pákistánu zadržena pro podezření z pašování heroinu, před časem vyměnila svého právního zástupce. A zřejmě dobře udělala! Její nový právník teď možná přišel na způsob, jak mladou dívku zachránit!

Terezin právník se musí popasovat třeba s klíčovým dokumentem obžaloby - záznam o chemické analýze látky z Terezina kufru. Z dokumentu v Terezině spise vyplývá, že celníci nechali drogy testovat až dva dny po jejím zadržení a samotná zkouška byla až o dalších deset dní později, píše Blesk.

Vzorek, který byl do laboratoře poslán, je v dokumentu popsán jako „uzavřený balíček obsahující přibližně 5 gramů podezřelé látky, pravděpodobně heroinu". Látku kriminalisté podrobili několika analýzám včetně chromatografie a spektometrie. A výsledek? „5,83 gramů bílého prášku v uzavřeném balíčku obsahuje heroin," píše se v dokumentu s tím, že zbytek je uložen v důkazním oddělení.

A i když všechny důkazy hovořili poměrně jasně proti Tereze, jejímu novému obhájci se podařilo obžalobu dostat do úzkých. Minulý týden podrobil křížovému výslechu celníka, který měl na starost uložení a zaznamenání důkazů včetně drog.

Podle Blesku ho pořádně zahnal do kouta! Ukázalo se totiž, že úředník neměl při evidování důkazů žádného svědka. Díky tomu může obžaloba rozporovat například skutečné množství drogy, ale i další věci.

Pákistánští celníci zadrželi Terezu 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru. Dívka vinu odmítá.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Praha chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky, kterou pákistánské úřady zadržely se zásilkou heroinu.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Drogy Pákistán