Francie schválila úplný zákaz smartphonů na školách!

studium 2

Autor: Lelková, stars24.cz

10. června 2018 10:52

Ve Francii vlastní smartphone více nez 90% mladých lidí mezi 12 a 17 lety. I přes tak velký počet rostoucí technologie, vláda se rozhodla jejich užívání regulovat, a to hlavně ve školních prostorách.

Současná generace školáků vyrůstá v době, kdy bez telefonu člověk nedá ani ránu. Na tož si bez něj představit život. Je pravda, že nám usnadňuje život a přináší možnost socializace do virtuálního prostoru, ale to pak má také jistý vliv v chování dětí.

Jak se říká: “Všeho s mírou,” a právě na rostoucí nadužívání se rozhodli francouzští zákonodárci reagovat. Od září příštího školního si budou muset žáci nechat mobilní telefony schované v taškách, a to i o přestávce.

Podle deníku Guardian byl zákon přijat, aby omezil závislost mladistvých na smartphonech a potlačil tak časté náznaky kyberšikany. Do 15 let si nebude moct kontrolovat své zprávy nikdo na školní půdě. Nově přijatý zákon byl zároveň předvolebním slibem prezidenta Emmanuela Macrona.

Při přijímání tohoto návrhu se u politiků strhla debata, o přijetí zákonu i mezi vyučujícími. Ministr školství Jean-Michel Blanquer to však zamítl. Rozhodující pro něj byly případy ohrožení bezpečnosti, při kterých je mobilní telefon nutností. Zda změna studentům ulehčí život, nebo zhorší je diskutabilní. Nicméně zákaz funguje spíše jako páka pro učitele, kteří mohou žáky za porušení kázně sankciovat. Mezitím se stejně opatření ve školách přeneslo do debat ve Velké Británii a Irsku.

Témata: Francie smartphone zákony Školství