Zemřel Michail Gorbačov (†91), poslední sovětský vůdce

Michail Sergejevič Gorbačov (v době své

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. srpna 2022 8:40

Svět zasáhla v úterý večer smutná zpráva. Ve věku 91 let zemřel po těžké a dlouhé nemoci někdejší vrcholný sovětský politik Michail Gorbačov. Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil s úmrtím soustrast.

Gorbačov se v roce 1985 dostal do čela sovětských komunistů a režim se neúspěšně pokusil reformovat. Jeho velká politická kariéra skončila 25. prosince 1991, kdy odstoupil z funkce prezidenta SSSR, který byl o den později formálně rozpuštěn.

Na zprávu o jeho skonu reagovali i čeští politici. Premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že jeho politika přispěla k pádu komunismu a rozpadu Sovětského svazu. "Byl významnou postavou světové politiky druhé poloviny 20. století. Ať odpočívá v pokoji," napsal na twitteru.

"Pro mě bude vždycky mužem, který nebránil silou sovětským satelitům získat svobodu. Patří tedy ke jménům, kterým za svoji svobodu vděčíme. Ať odpočívá v pokoji, budu na něj vzpomínat s úctou," konstatoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). 

"Michael Gorbačov ukázal cestu, po které mohli jít, pro většinu to byla sice slepá ulička, ale on byl ten, který to zkusil, přestože to pak sám zpochybňoval. Má ale svůj podíl na naší rychlé svobodě a nezávislosti," dodal předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

Témata: Michail Gorbačov