Summit USA-KLDR bude hostit luxusní letovisko s temnou minulostí

Hotelový komplex Capella (Sentosa, Singapur), autor: Ryanjbrown91

Autor: ČTK, stars24.cz

8. června 2018 2:40 | Aktualizováno: 8. června 2018 2:58

Singapurský ostrov Sentosa, který se má 12. června stát dějištěm historického summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, je v současnosti známý především jako luxusní letovisko. V minulosti byly ale ostrov a okolní vody rejdištěm pirátů a za druhé světové války se zde nacházel zajatecký tábor zřízený japonskými okupačními vojsky, píše zpravodajský server BBC News.

Ostrov Sentosa o rozloze pěti kilometrů čtverečních se nachází v těsné blízkosti hlavního singapurského ostrova, se kterým je spojen mostem. Na němž je cesta pro pěší, silnice pro automobilovou dopravu a visutá dráha. Kromě toho se lze na ostrov dostat také kabinovou lanovkou. Právě díky tomuto omezenému přístupu nabízí ostrov bezpečné podmínky pro summit.

Na Sentosu, jeden z 63 singapurských ostrovů, přijíždí podle místních úřadů ročně téměř 20 milionů turistů, kteří směřují hlavně za písečnými plážemi. Na ostrově, který se pyšní těmi nejprestižnějšími singapurskými rezidenčními čtvrtěmi a nejdražšími hotely, je také vyhlášený golfový klub se dvěma hřišti, kasino, soukromá přístaviště pro jachty a menší lodě, několik restaurací oceněných michelinskými hvězdami či zábavní park americké filmové společnosti Universal Studios.

Singapurské úřady vymezily na ostrově speciální zónu, která zahrnuje pětihvězdičkový hotel Capella, kde se bude jednání Trumpa s Kimem podle Bílého domu konat. Kde budou nejvyšší představitelé USA a KLDR bydlet, zatím není jasné, na ostrově Sentosa to ale patrně nebude. Podle BBC Trump pravděpodobně zvolí hotel Shangri-La, kde již dříve američtí prezidenti nocovali. Kim bude zřejmě pobývat v hotelu St Regis Singapore, napsal singapurský list Straits Times. Oba hotely se nacházejí na hlavním singapurském ostrově poblíž známé nákupní třídy Orchard Road.

Hotelový komplex Capella, který návštěvníkům nabízí 112 ubytovacích jednotek, od pokojů za 500 dolarů na noc (10.800 Kč) až po třípokojovou koloniální vilu se soukromým bazénem za 7500 dolarů na noc (162.500 Kč). Komplex je uhnízděn uprostřed zahrad a tropického deštného lesa. Navrhla ho firma známého britského architekta Normana Fostera a zahrnuje několik majestátních budov z koloniální éry.

Zaměstnanci Bílého domu si objekt prohlédli předem; zástupce personálního ředitele Bílého domu Joe Hagin a další představitelé tady bydleli, když připravovali podrobnosti k summitu.

Pro konání summitu má ostrov i příhodný název, Sentosa totiž v malajštině znamená "mír a klid". Server BBC ovšem připomíná, že lokalita má svou temnou část historie. Singapur, který se nachází na hlavní námořní cestě mezi Indií a Čínou, byl již před obdobím britské koloniální nadvlády vzkvétajícím obchodním centrem. Právě to však do těchto končin lákalo také piráty.

Za druhé světové války, v roce 1942, obsadila Singapur japonská armáda; britská koloniální posádka zaskočená útokem Japonců se po několikadenním boji vzdala. Okupační síly v následujících letech povraždily tisíce lidí. Mezi dějišti masakrů byly i pláže na ostrově Sentosa. Na ostrově byl také japonský zajatecký tábor, v němž bylo zadržováno na 400 spojeneckých vojáků.

Témata: singapur (ostrov Singapur) Sentosa hotelový komplex Capella Donald Trump Kim Čong-un