Velký problém s uprchlíky? Lidé jsou zděšeni!

uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. června 2018 18:46

Německo, které v rámci migrační vlny přijalo největší počet žadatelů o azyl, trápí nový problém. Uprchlíci už na některých místech země neděsí pouze místní obyvatele, ale i sami sebe. Nesnesou se totiž s jejich staršími "kolegy".

Největší problém panuje v berlínské oblasti, které se přezdívá Malý Bejrút. Podle agentury Reuters zde žijí jak starousedlíci, tedy migranti, kteří do země přišli před mnoha lety, tak migranti, kteří dorazili do Německa v posledních letech.

Původní arabská populace zde přitom žije už více než 50 let a podílela se na obnovení ekonomiky země po válce. Jejich příchod a zabydlování se v zemi tak rozhodně nebylo jednoduché a vyžádalo si spoustu úsilí a obětování.

Právě těmto migrantům ale vadí přístup a chování mladých uprchlíků, kteří si podle usedlíků téměř ničeho neváží a domnívají se, že vše dostanou zadarmo. To ale mladí migranti odmítají a tvrdí, že se jim jejich starší "kolegové" snaží jen zbytečně škodit.

Mezi migranty zatím panují převážně slovní přestřelky a nenávist, lidé se ale bojí, že by se situace mohla zvrhnout v potyčky a napadání. Podle některých výpovědí, které přinesl Reuters, totiž mladí migranti nemohou bez souhlasu starších téměř nic, a dochází jim trpělivost.

"Jedni si stěžují na hluk, jiní žádají peníze výměnou za ochranu," řekl agentuře Syřan Amar Kasim, který přišel do Německa před třemi lety a v roce 2016 si zde otevřel restauraci.

Za ochranu ale platit odmítnul, proto se jeho zaměstnanci stali terčem přepadení. Nakonec podlehnul tlaku starousedlíků a začal jim platit za ochranu, není ale jediný, kdo má podobné problémy.

Mladí migranti tvrdí, že bez souhlasu starších si není možné v oblasti otevřít obchod nebo podnikat. V takovém případě by totiž riskovali obdobný scénář, který potkal Kasima.

Starousedlíci se ale hájí a tvrdí, že nově příchozí mají vše mnohem jednodušší. "Neměli jsme nic, ani kde bydlet, ani taková práva, jakou současní uprchlíci," tvrdí starousedlíci.

Vadí jim také, že jsou nově příchozí moc liberální, například tím, že jsou mezi nimi gayové. "Je tu mnoho gayů a leseb, dříve jsme tu nic takového neměli," řekl Reuters starousedlík At Tavil.

Německé úřady nevraživost mezi migranty pozorují, nechtějí ale nově příchozí uprchlíky omezovat. Snaží se jim například usnadnit přístup na trh práce, což je dalším z důvodů, proč jsou starousedlíci naštvaní.

Témata: uprchlíci Německo