Hurghada: Ke smrti dvou žen nemuselo dojít? Úřady věděly, že je ve vodě žralok

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. července 2022 19:54

Tragický incident, který se odehrál před několika dny poblíž egyptského města Hurghada, mohl skončit úplně jinak. Objevují se totiž informace, že plážoví plavčíci byli místními úřady varováni před žraloky ve vodě. Věc ale údajně brali na lehkou váhu.

Při dvou útocích žraloka v Hurghadě, které se odehrály na začátku července, zemřely dvě ženy. První obětí se stala 68letá Rakušanka, které žralok ukousl ruku a nohu v zátoce jižně od Hurghady a která zemřela krátce po převozu do nemocnice. Druhou obětí útoku žraloka, o níž v neděli informovaly egyptské úřady, je žena z Rumunska.

Jak se ale nyní ukazuje, ke smrti obou žen možná nemuselo dojít. Podle serveru middleeasteye.net byli egyptští plavčíci varováni před žraloky ve vodách poblíž Sahl Hasheesh, kde k útoku došlo, a to jen pár minut útokem.

I tak mohli mít dostatek času na to pláž evakuovat, to se ale nestalo. Údajně proto, že se plavčíci varování vysmáli. Celou věcí se nadále budou zabývat úřady a ministerstvo životního prostředí vytvořilo komisi, která incidenty prošetří.

Egypt se také chystá zavést opatření, aby k podobným útokům nedocházelo. "Jde o nový fenomén, který vyžaduje, aby úřady přijaly opatření na ochranu turistů," řekl serveru Ahmed Idriss, člen Výboru pro cestovní ruch a civilní letectví v dolní komoře parlamentu.

Případy napadení lidí žralokem jsou v Egyptě spíše výjimečné a nelze předpokládat, že by se opakovaly příliš často. V Rudém moři, u kterého leží i letovisko Hurghada, ale žije více než 40 druhů žraloků. Někteří z nich mohou způsobit i smrtelná zranění.

Například v říjnu 2020 připravil žralok u egyptského letoviska Šarm aš-Šajch o ruku dvanáctiletého ukrajinského turistu, egyptského průvodce pak o nohu. V roce 2018 zemřel v egyptském letovisku Marsá Alam po napadení žralokem český turista.

Témata: Egypt žraloci