Dva Češi jsou mezi oběťmi sesuvu ledovce v Itálii, potvrdilo ministerstvo

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

5. července 2022 11:01 | Aktualizováno: 5. července 2022 20:55

Při nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech zemřeli dva muži z Česka. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. Muži byli v horách spolu, podle mluvčí šlo o kamarády. Další lidé z České republiky se v souvislosti s neštěstím nyní nepohřešují, dodala.

O první oběti sesuvu a jednom pohřešovaném informovala mluvčí dnes ráno, odpoledne potvrdila druhé úmrtí. Muže z Česka identifikovala italská policie. Další informace ministerstvo nechce sdělovat. Český zastupitelský úřad podle mluvčí prověřil více než dvě desítky dalších podnětů a všichni tito Češi jsou v pořádku.

Na hoře Marmolada, kde se v neděli uvolnil velký kus ledovce, pokračuje pátrání. Podle posledních informací italských médií si sesuv vyžádal sedm mrtvých, počet pohřešovaných se během dne snížil ze 13 na pět. Do 15:00 se záchranářům podařilo vyzvednout z místa neštěstí několik kusů oblečení a další předměty, které zaměřily drony.

Podařilo se také dohledat majitele obou českých zaparkovaných vozů nedaleko začátku výstupu na ledovec, po kterých úřady pátraly od pondělí, uvedlo ministerstvo zahraničí. Starosta města Canizei dnes zakázal vstup na celou horu Marmolada. Navzdory nedělní tragédii na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená.

Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na mnoho hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

V Dolomitech pokračuje pátrání po nezvěstných po sesuvu ledovce

V italských Dolomitech, kde se v neděli uvolnil velký kus ledovce na hoře Marmolada, se stále pohřešuje pět lidí. Podle agentury Reuters jde o italské horolezce. Sedm osob při sesuvu půdy zemřelo. Mezi mrtvými jsou i dva čeští občané, oznámilo české ministerstvo zahraničí. Dalších osm lidí utrpělo zranění, jeden už byl propuštěn z nemocnice.

Deník Corriere della Sera informoval, že záchranáři obnovili pátrací akci dnes kolem 08:00. Drony a vrtulníky, které pohřešované hledají, mají například zařízení pro zachycení signálu mobilních telefonů. Alpská záchranná služba kvůli nebezpečí dalších sesuvů vyloučila, že by dnes na místo vyslala pátrací skupiny. Do 15:00 se záchranářům podařilo vyzvednout z místa neštěstí několik kusů oblečení a další předměty, které zaměřily drony.

Starosta města Canizei zakázal vstup na celou Marmoladu, navzdory nedělní tragédii ale na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená.

Šéf záchranné služby Maurizio Dellantonio dopoledne uvedl, že služba se chystá vyslat na ledovec pátrací družstvo s maximálně 20 lidmi a speciálně vycvičenými psy. Pátrací akce by se mohla uskutečnit ve středu nebo ve čtvrtek.

"Hodně bude záležet na předpovědi počasí, na teplotách a bouřkách," uvedl Dellantonio. Podle deníku La Repubblica úřady také uvažují o odstřelu části ledovce, jež se stále nachází nad místem dopadu sesuvu.

Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na několik hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

Kvůli zhoršeným meteorologickým podmínkám a bouřkám úřady nařídily evakuaci oblasti u ledovce Planpincieux, který se nachází na italské straně hory Mont Blanc. Kvůli obavám ze zřícení části ledovce musela být vyklizena desítka budov. Dnes dopoledne ale úřady znovu otevřely cestu, která vede v blízkosti ledovce.

Italská alpská služba dnes také našla u hory Cervino v západních Alpách dva horolezce, kteří se pohřešovali od pondělí. Jde pravděpodobně o švýcarské občany.

Témata: Alpy Itálie ministerstvo zahraničí