Žraloci tento týden útočili hned dvakrát. Ženě v Egyptě ukousl ruku a nohu, bez končetin doplavala na břeh

Žraloci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. července 2022 15:33 | Aktualizováno: 2. července 2022 17:56

Děsivá scéna se odehrál u egyptské Hurghady. Rakouská občanka, 68letá Elizabeth Squierová, byla napadena žralokem, který jí ukousl dvě končetiny. I bez nich doplavala na břeh, nakonec ale zemřela.

Podle serveru Daily Mail se útok povedlo zachytit okolo stojícím turistům na video. Ti se snažili žraloka rozptýlit, do vody se ale nevrhnul nikdo z nich. Žraloka se zatím identifikovat nepodařilo, seniorku ale prakticky roztrhal.

Podle médií jí ukousl nohu i ruku, i bez končetin se ale žena zázračně dostala na břeh, kde se jí chopili záchranáři. Přesto útok nepřežila, pravděpodobně kvůli šoku ze ztráty krve a infarktu.

Žralok podle médií měřil zhruba dva metry a zaútočil v zátoce jižně od Hurgady. Místní úřady pláž a okolní oblast na tři dny uzavřely. Žena podle rakouského ministerstva zahraničí pocházela z Tyrolska. Rakouské velvyslanectví v Egyptě je v kontaktu s její rodinou i místními úřady. 

Za poslední týden jde o druhý útok žraloka. Sedmnáctiletá dívka utrpěla vážná zranění, když na ni na floridském pobřeží Mexického zálivu zaútočil žralok rovněž dosud nezjištěného druhu. 

Útok se odehrál ve čtvrtek odpoledne u obce Keaton Beach. Dívka hledala ve vodě hřebenatky, když se jí podle prohlášení rodiny zakouslo do stehna asi třímetrový žralok.

Dívka bouchala žraloka do očí a jejímu bratrovi, který je hasičem, se podařilo žraloka setřást a vytáhnout dívku do člunu cizího člověka. Lékaři rodině sdělili, že noha děvčete utrpěla rozsáhlé poškození.

Témata: Egypt žraloci