Další ruský masakr na Ukrajině. Putinova armáda poslala rakety na nákupní středisko plné lidí

Nákupní středisko v Kremenčuku po zásahu ruskými raketami

Autor: ČTK, stars24.cz

27. června 2022 17:04 | Aktualizováno: 27. června 2022 21:11

Počet obětí na životech v ukrajinském městě Kremenčuk, kde dnes ruské střely zasáhly obchodní centrum, stoupl na jedenáct. Uvedl to podle agentury Unian gubernátor Poltavské oblasti Dmytro Lunin. Čtyři desítky dalších lidí vyvázly se zraněním. Gubernátor ale varoval, že bilance se může zhoršit. Úřady nejprve potvrdily smrt dvou lidí a zranění asi 20 dalších, později informovaly deseti obětech. Nákupní středisko podle Lunina ruské střely úplně zničily, záchranáři na místě odstraňují trosky a pátrají po obětech a přeživších.

V zasaženém nákupním centru bylo více než tisíc civilistů. "Počet obětí si nelze ani představit," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v první reakci. "Nebyla to žádná hrozba pro ruskou armádu. Nemělo to žádnou strategickou hodnotu. Jen se lidé pokoušeli žít normální život," uvedl šéf státu, který se ruské ozbrojené agresi brání od konce února. Rusko si podle něj vybíjí svůj vztek nad vlastní bezmocností na obyčejných lidech a bylo by zbytečné doufat v přiměřenost a lidskost z ruské strany.

Za politováníhodný označil útok na obchodní centrum mluvčí OSN Stéphane Dujarric. "Je to přinejmenším politováníhodné. Jakákoliv civilní infrastruktura, která samozřejmě zahrnuje nákupní centra, a civilisté by nikdy neměli být terčem," řekl novinářům.

Zásah nákupního střediska má na svědomí ruský bombardér dlouhého doletu Tu-22 M3, který vzlétl z letiště Šajkovka v Kalužské oblasti a nad Kurskou oblastí odpálil střely Ch-22 na Kremenčuk, uvedlo velení ukrajinského letectva.

⚡️ Zelensky: 'Russia strikes shopping center in Kremenchuk, while over thousand people inside.' “The mall is on fire, firefighters are trying to extinguish the fire, the number of victims is impossible to imagine," said President Volodymyr Zelensky.Volodymyr Zelensky/Telegram pic.twitter.com/Pb8IGeAevD

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) June 27, 2022

Kremenčuk podle tajemníka ukrajinské bezpečnostní rady Oleksije Danilova zasáhly dvě střely: jedna zasáhla obchodní centrum a druhá městský stadion. Toto tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Rusko se k ostřelování Kremenčuku dosud nevyjádřilo. Moskva stále popírá, že by na Ukrajině útočila na civilisty a civilní objekty.

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že útok na Kremenčuk ukazuje hloubku barbarství a krutosti ruského vůdce. "Vladimir Putin musí pochopit, že jeho chování nepovede k ničemu jinému než k silnějšímu odhodlání Velké Británie a dalších zemí G7 podporovat Ukrajinu tak, jak to bude zapotřebí," řekl Johnson podle serveru BBC News.

⚡️We are alive: video of people trying to escape from a shopping mall in #Kremenchuk pic.twitter.com/YOk9LKUnCz

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 27, 2022

Ukrajinská tajná služba SBU začala útok na civilní cíle vyšetřovat podle paragrafu o porušení válečných zvyklostí. Slíbila, že vypátrá pachatele válečného zločinu - nejen piloty, ale i jejich nadřízené, kteří vydali rozkaz - a postaví je před soud, aby se zodpovídali.

Místní úřady zřídily mobilní policejní stanoviště, na které se mají obracet lidé pohřešující své příbuzné.

O úderu ruských raket nejprve informovali starosta Vitalij Maleckyj a náměstkyně ministra zahraničí Emine Džaparovová. Podle té se zasažené nákupní středisko nachází asi 300 metrů od nádraží a bylo zrovna plné lidí, nakupujících potraviny, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda.

Now #Russia 🇷🇺has struck a shopping mall in Kremenchuk. Reports of many people stuck inside - screams heard coming from the smoke. Mayor says there are multiple casualties. Yet another civilian target - yet another war crime. pic.twitter.com/RCoF8ZvIte

— David Patrikarakos (@dpatrikarakos) June 27, 2022

Rusové podle deníku opakovaně ostřelovali místní rafinérii střelami s plochou dráhou letu a zcela ji zničili. To se okamžitě projevilo v celé zemi tím, že začaly chybět pohonné hmoty, které také prudce zdražily.

Pod ruskou palbou se dnes ocitlo i druhé největší ukrajinské město, Charkov na východě země. Ostřelování si tam vyžádalo přinejmenším čtyři životy a 19 zraněných, mezi kterými jsou i čtyři děti, uvedl gubernátor Charkovské oblasti Oleg Syněhubov podle listu Ukrajinska pravda. Předchozí bilance čítala tři mrtvé a 15 raněných.

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Ukrajina