Válka na Ukrajině: Zemřel první český bojovník. Padlo už 10 tisíc ukrajinských vojáků

Ukrajinská armáda střeží své území (březen 2022).

Autor: ČTK

11. června 2022 10:32 | Aktualizováno: 11. června 2022 13:16

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) potvrdil informaci o úmrtí českého občana na Ukrajině. Muž přišel o život v pátek na Donbasu v bojích s ruskou armádou. Podle dostupných informací byl prvním zabitým z českých dobrovolníků, kteří se připojili k ukrajinským ozbrojeným silám.

"Mohu potvrdit, že na Ukrajině zemřel jeden český občan, že se to odehrálo v doněcké oblasti," řekl novinářům Lipavský. Podle něj okolnosti úmrtí ministerstvo zahraničí nadále prověřuje, je v kontaktu s ukrajinskými úřady a snaží se kontaktovat rodinu zemřelého, jehož tělo má být v neděli převezeno do oblasti Charkova. "Zítra (v neděli) by mělo být převezeno tělo tohoto občana do charkovské oblasti," dodal ministr.

Obětí byl podle informací ze sociálních sítí muž z Třebíče. Česká televize uvedla, že zemřel po zásahu minometným granátem, na Ukrajině působil několik měsíců. Ruská tisková agentura TASS dnes napsala, že Rusové zničili shromaždiště "zahraničních žoldnéřů“ u Charkova.

Povolení prezidenta Miloše Zemana začlenit se do ukrajinské armády získala v květnu stovka českých dobrovolníků, podrobnosti o skutečném počtu ale nejsou k dispozici. Podle informací Hradu z 11. května hlava státu povolila vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 Čechům. Dalším dvěma stovkám žádostí nevyhověla. Premiér Petr Fiala (ODS) se na začátku března se Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí.

Čeští dobrovolníci se do bojů na Ukrajině, která čelí ruské agresi od 24. února, zapojili zřejmě měsíc po vypuknutí konfliktu. Koncem března se objevily snímky, které některé z nich zachytily v Irpini u Kyjeva.

Rusové chystají útok na Slovjansk a Siversk, píše ukrajinský generální štáb

Ruským jednotkám se stále nedaří převzít plnou kontrolu nad městem Severodoněck, ofenziva ale pokračuje. Ve své nejnovější analýze o tom informuje americký Institut pro výzkum války (ISW). Podle britského ministerstva obrany se v ulicích Severodoněcku tvrdě bojuje, což pravděpodobně přináší oběma stranám značné ztráty. Ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě uvádí, že se Rusové chystají zaútočit na Slovjansk a Siversk.

"Ruské jednotky v pátek 10. června pokračovaly v pozemním útoku na Severodoněck, stále ale ještě nedostaly město pod plnou kontrolu. Stejně jako během bojů v Mariupolu je obtížné sestavit přesný obraz toho, co se děje v městských částech Severodoněcku, protože odtud přichází čím dál méně informací," uvádí Institut pro výzkum války. Ukrajina žádá brzkou dodávku zbraní ze Západu kvůli převaze ruských jednotek v dělostřelectvu, píše ISW.

Podle ukrajinského generálního štábu se ruské síly kromě Severodoněcku v Luhanské oblasti soustřeďují také na postup proti městům Slovjansk a Siversk v Doněcké oblasti. "Nepřítel přeskupuje jednotky a doplňuje palivo a munici, aby připravil ofenzivu proti Slovjansku a Siversku," píše na facebooku ukrajinský generální štáb.

Britské ministerstvo obrany dnes ve své pravidelné zprávě založené na informacích rozvědky uvádí, že ruská armáda za poslední den nepostoupila dále na jih Severodoněcku. "Probíhají intenzivní pouliční boje a obě strany mají pravděpodobně velké ztráty. Rusko se snaží zlomit odpor obránců města dělostřeleckými a leteckými útoky,," konstatuje ministerstvo.

Podle britské rozvědky ruská válečná letadla pravděpodobně použila od dubna k úderům na pozemní cíle desítky protilodních střel AS-4 vyvinutých v 60. letech k ničení letadlových lodí. Použití těchto střel proti pozemním cílům nemůže být přesné, což může vést k velkým škodám a ztrátám mezi civilisty, podotýkají britské tajné služby. Je pravděpodobné, že Rusko takové střely používá kvůli nedostatku modernějších a přesnějších střel, dodává rozvědka.

Zbrojní experti z Francie pomáhají svým ukrajinským kolegům sbírat důkazy o možných ruských válečných zločinech v oblasti města Černihiv na severu Ukrajiny, oznámila podle agentury Reuters ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová.

Příslušníci francouzského četnictva, mezi nimiž jsou odborníci na balistické zbraně a zbraně hromadného ničení, nahradili skupinu francouzských forenzních expertů, kteří od poloviny dubna pomáhali odhalit, co se stalo po vstupu ruských jednotek ve městě Buča nedaleko Kyjeva, kde zabití velkého množství civilistů vyvolalo mezinárodní rozhořčení.

"Nyní pracují v Černihivské oblasti, zkoumají místa, která byla zničená ostřelováním. Tyto válečné zločiny musí být potrestány a společně uděláme vše pro to, aby se tak stalo," prohlásila Venediktovová. Moskva záměrné útoky na civilisty popírá.

Ve válce padlo na 10 tisíc ukrajinských vojáků, řekl poradce prezidenta

Během války s Ruskem ztratila Ukrajina asi 10.000 vojáků. Podle ukrajinské agentury Unian to prohlásil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Ztráty Ruska jsou ale podle něj mnohonásobně vyšší než ty ukrajinské.

"U nás na začátku konfliktu umíralo v průměru 100 vojáků za den, v ruské armádě to v prvních 20 až 30 dnech bylo 1000 padlých denně. Nyní na ruské straně umírá minimálně 200 až 300 vojáků za den," řekl Arestovyč v rozhovoru s ruským novinářem Markem Fejginem.

Na Fejginovu otázku, zda je tedy možné předpokládat, že ukrajinská armáda ztratila až 10 000 vojáků, Arestovyč odpověděl: "Ano, tak nějak."

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu poznamenala, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v polovině dubna odhadl, že v bojích zahynulo 2500 až 3000 členů ukrajinské armády a kolem 10.000 utrpělo zranění.

Tento týden ve čtvrtek ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov prohlásil, že Ukrajina denně přichází až o stovku zabitých vojáků a 500 jich je raněno. Ve stejný den další poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak řekl, že ztráty v řadách ukrajinské armády dosahují denně mezi 100 až 200 vojáky. Válka Ruska proti Ukrajině dnes pokračuje 108. dnem.

Úřad ukrajinské generální prokurátorky podle agentury Reuters dnes uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito nejméně 287 dětí a dalších 492 jich bylo zraněno. Úřad novou bilanci zveřejnil poté, co se dozvěděl o dalších 24 dětských obětech z přístavu Mariupol.

Témata: válka na Ukrajině Armáda Ukrajina Ruská armáda