Válka na Ukrajině: Rusové posilují pozice v Severodoněcku

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

1. června 2022 15:35

Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 70 procent města Severodoněck, které je nyní správním střediskem východoukrajinské Luhanské oblasti. Potvrdil to dnes na komunikační platformě telegram luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přichází jeho země denně v boji o 60 až 100 vojáků.

Hajdaj dnes sice připustil, že ruští vojáci ovládli většinu Severodoněcku, ale odmítl tvrzení, že ukrajinští obránci v oblasti budou obklíčeni, a prohlásil, že celou Luhanskou oblast se Rusům dobýt nepodaří. Podle něj ukrajinské oddíly stále mají možnost manévrování.

V samotném Severodoněcku je podle gubernátora poničených 90 procent domů a 60 procent z nich je téměř nemožné obnovit. Úplně zničená je prý také veškerá zásadní infrastruktura, přičemž civilisté nemohou město opustit.

Britské ministerstvo obrany dnes v pravidelné zprávě o situaci na bojišti s odvoláním na zpravodajské služby potvrdilo, že se v uplynulých dvou dnech zintenzivnily boje v Severodoněcku a že ruští vojáci postupují blíže k centru města. To nyní i podle britských informací z více než poloviny pravděpodobně okupují ruské síly, včetně čečenských bojovníků. Mimo Donbas podle Britů Rusko pokračuje v ostřelování infrastruktury po celé Ukrajině raketami dlouhého doletu.

Jihozápadně od Severodoněcka v oblasti Bachmutu,se Rusové podle ukrajinského generálního štábu pokusili vytlačit ukrajinské obránce z jejich pozic u Bilohorivky a Vrubivky. Útoky jsou hlášeny také z obcí Komyšuvacha, Berestove a Nyrkove. Všechny tyto obce se nacházejí západně od Severodoněcku. Ruské útoky podle agentury DPA mají pravděpodobně za cíl zabránit Ukrajincům ve spořádaném ústupu z někdejšího velkoměsta, které je od roku 2014 správním centrem Luhanské oblasti na východě Ukrajiny.

Kromě toho ukrajinský generální štáb hlásí další ruské pokusy o pronikání směrem k Slovjansku. V aglomeraci kolem Slovjansku a Kramatorsku před válkou žilo kolem půl milionu lidí a nyní je operační centrálou ukrajinských ozbrojených sil v donbaském regionu. Rusové postoupili ve směru na Slovjansk z městečka Lyman s podporou moderních bitevních vrtulníků Ka-52 a boje pokračují.

Další útoky ze směru od Izjumu, severozápadně od Slovjansku, byly odraženy u obce Dovgenke, tvrdí ukrajinská strana. Ruské jednotky tam podle generálního štábu byly po velkých ztrátách nuceny se částečně stáhnout. Podle ukrajinských údajů bylo během úterka na Donbasu odraženo devět ruských útoků a zneškodněno bylo více než 20 vojenských vozidel. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.

Oleksandr Vilkul, šéf vojenské správy Kryvého Rihu, podle deníku The Kyiv Independent řekl, že ukrajinská armáda provádí úspěšné bojové operace jižně od města a že ruské síly jsou nuceny posilovat své obranné pozice. Podle Vilkula Rusové mimo jiné zaminovávají břeh místní řeky Inhulec. Ukrajinská armáda uvedla, že ruské síly odstřelily mosty přes řeku poblíž vesnic Davydiv Brid a Velyka Oleksandrivka v Chersonské oblasti, aby zabránily ukrajinské protiofenzivě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s televizí Newsmax řekl, že nejnapjatější zůstává situace na východě Ukrajiny. "Ztrácíme denně 60 až 100 vojáků, kteří jsou zabiti v akci, a zhruba 500 lidí je denně zraněno," řekl Zelenskyj.

Rusko dosud podle ukrajinského generálního štábu od začátku invaze 24. února ztratilo 30.700 vojáků.

Podle Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) bylo od začátku ruské invaze na Ukrajinu zabito dohromady 4113 civilistů. Skutečný počet obětí však je pravděpodobně mnohem vyšší.

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina