95. den války: U Severodoněcku se tvrdě bojuje, má být zničena veškerá infrastruktura

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

29. května 2022 8:20 | Aktualizováno: 29. května 2022 22:20

U Severodoněcku na východě Ukrajiny se tvrdě bojuje, uvedlo dnes ukrajinské ministerstvo obrany. V okolí tohoto města v Luhanské oblasti ruské raketové a dělostřelecké ostřelování zničilo veškerou kritickou infrastrukturu a poškodilo 90 procent všech domů, uvedl následně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Stručný přehled nedělních událostí:

O pokračujících bojích v okolí Severodoněcku a Bachmutu v dnešním večerním hlášení hovořil také ukrajinský generální štáb.

"Situace je komplikovaná, nikdo o tom nepochybuje. Pokračují tvrdé boje. Ruská armáda je silným nepřítelem, ale naše ozbrojené síly usilovně vzdorují," uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová. Situace na bojišti se podle ní ale neustále mění a nedá se proto s jistotou hovořit o žádných výsledcích bojových operací.

Ukrajinská armáda dělá vše proto, aby útok na Severodoněck odrazila, uvedl Zelenskyj. "Rusko se k Severodoněcku velmi přiblížilo. Na Donbase shromáždily příliš mnoho sil," řekl prezident podle agentury Unian.

"Hlavním cílem ruského nepřítele je obklíčit naše vojáky v okolí Lysyčansku a Severodoněcku a zablokovat hlavní logistické cesty," napsal ukrajinský generální štáb.

Severodoněcku i Lysyčansku, klíčovým městům na obou březích řeky Severní Doněc, hrozí obklíčení ruskými jednotkami. Ruská armáda na Ukrajinu vpadla 24. února a mimo jiné se snaží získat kontrolu nad celým Donbasem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil ukrajinské vojáky na frontě v Charkovské oblasti a tamní správní metropoli. Oznámila to ukrajinská prezidentská kancelář. Jde o první oficiální cestu Zelenského mimo Kyjevskou oblast od začátku ruské invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters. Charkovem po prezidentově návštěvě otřásly exploze.

Ve večerním projevu Zelenskyj uvedl, že propustil šéfa tajné služby SBU pro Charkovskou oblast, který oblastní metropoli podle něj dostatečně nebránil.

Zelenskyj také v příštím týdnu očekává "dobré zprávy" ohledně dodávek zbraní, kterými západní země podporují Ukrajinu vzdorující ruské agresi. Podle Zelenského je situace na frontě nepopsatelně těžká u Lysyčansku a Severodoněcku.

"Nad okupanty získáme převahu v technologické a útočné síle. Hodně záleží na našich partnerech. Jsou připraveni Ukrajině poskytnout vše potřebné k obraně svobody. Už v příštím týdnu v tomto ohledu očekávám dobré zprávy," řekl Zelenskyj v pravidelném proslovu k národu zveřejněném v sobotu večer.

Podle amerických médií Spojené státy příští týden oficiálně informují o dodávkách salvových raketometů M142 HIMARS a M270 MLRS s dostřelem do 300 kilometrů.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Armáda Ukrajina Ruská armáda