Opičí neštovice: Británie hlásí několik případů. Co o nemoci víme?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. května 2022 10:40

Opičí neštovice, nemoc známá především z afrického kontinentu, se šíří do Evropy. Několik případů onemocnění hlásí v posledních dnech Velká Británie. Co vlastně o této chorobě víme?

Britský zdravotní úřad UK Health Security Agency ve středu na twitteru uvedl, že v zemi byly detekovány další dva případy opičích neštovic, jeden v Londýně a další na jihovýchodě země.

"Celkem bylo v Anglii od 6. května potvrzeno devět případů opičích neštovic, převážně u homosexuálů, bisexuálů a mužů, kteří mají sex s muži," podotkli zástupci úřadu. 

Případy opičích neštovic se ve Velké Británii objevily už na podzim roku 2018, tehdy o nich referoval také český Státní zdravotní ústav.

SZÚ uvádí, že virus se na člověka přenese kousnutím, škrábnutím nebo přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců, ale také primátů). K šíření viru dochází i respirační cestou, tělními tekutinami infikovaných osob a předměty kontaminovanými virem.

Inkubační doba onemocnění je obvykle 6 až 16 dní. Samotná nemoc trvá dva až čtyři týdny, přičemž klinické projevy jsou podobné pravým neštovicím. Smrtnost je 1-10 %.

Témata: neštovice nemoci Velká Británie lékaři