85. den války: Ukrajina údajně podnikla útok na ruské městečko, Rusko nasadilo laserové zbraně

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

19. května 2022 9:06 | Aktualizováno: 19. května 2022 22:22

Při dnešním útoku ukrajinských sil na ruské městečko v Kurské oblasti nedaleko rusko-ukrajinských hranic zemřel jeden civilista a další lidé utrpěli zranění, uvedl oblastní gubernátor Roman Starovojt. Podle něj se cílem úderu stal lihovar v Ťotkinu, informovala agentura TASS.

Stručný přehled čtvrtečních událostí:

"Další útok na Ťotkino, který se udál za rozbřesku, bohužel skončil tragicky. Zatím jsou údaje o minimálně jednom mrtvém civilistovi," napsal Starovojt na sociální síti telegram. Upřesnil, že podle prvních informací je obětí řidič kamionu, který do lihovaru přivezl suroviny.

Ukrajinská armáda v těchto dnech slaví úspěchy v okolí Charkova, ruští okupanti ale posilují kontrolu na Donbase a stále mají k dispozici značnou část sil nashromážděných před únorovou invazí. Takové bylo podle agentury AFP hodnocení vývoje války, které dnes tlumočil novinářům vysoce postavený činitel amerického ministerstva obrany. Varoval, že konflikt ještě může trvat dlouho.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu pravidelně přicházejí zprávy o útocích ukrajinských sil na cíle v Rusku. Rusko z nich viní Ukrajinu, Kyjev se však k incidentům nehlásí, přestože na mezinárodní scéně již zaznělo, že útoky na strategické cíle v Rusku ze strany Ukrajiny by byly legitimní.

Rusko během bojů na Ukrajině používá laserové zbraně, které dokážou zlikvidovat bezpilotní letouny, řekl ve středu ve vysílání státní televize místopředseda ruské vlády Jurij Borisov. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se Rusko tímto oznámením snaží vyvolat dojem, že má k dispozici jakousi zázračnou zbraň ve chvíli, kdy v bojích na Ukrajině není úspěšné.

Laserový komplex Zadira umí podle středečního oznámení ruského vicepremiéra zasáhnout objekt na vzdálenost pěti kilometrů. Díky tepelnému účinku dokáže zasažený objekt propálit. První vzorky se již na Ukrajině používají, upřesnil podle webu vesti.ru Borisov. Díky nasazení komplexu lze podle něj šetřit s drahými raketami Tor a s protiletadlovým systémem Pancir S1.

Areál oceláren Azovstal v Mariupolu za posledních 24 hodin opustilo 771 ukrajinských bojovníků a od pondělí se tak vzdalo celkem 1730 mužů. V nové bilanci o tom dnes informovalo ruské ministerstvo obrany. Šéf separatistické proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin dnes uvedl, že z Azovstalu odešla už více než polovina jeho obránců, počet ale neupřesnil. Kyjev to zatím nekomentoval. Z nahrávky jednoho důstojníků pluku Azov vyplývá, že minimálně část velení v ocelárnách zůstává. Údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov dnes telefonicky hovořil o situaci na Ukrajině se svým americkým protějškem, šéfem sboru náčelníků štábů Markem Milleyem, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Šlo první rozhovor obou generálů od ruské invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters. Podle Pentagonu se oba náčelníci domluvili, že ponechají komunikační kanály otevřené.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) jednají o vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na zasedání obou komor českého Parlamentu. Na twitteru dnes Vystrčil i Adamová shodně uvedli, že "vše je na dobré cestě".

Šéf německé opozice Friedrich Merz dnes ve Spolkovém sněmu ostře kritizoval jako neuctivý komentář kancléře Olafa Scholze, že do Kyjeva nechce jet jako jiní lidé jen kvůli fotografii. Merz se Scholze zeptal, zda tím myslel generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, předsedkyni americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou nebo českého premiéra Petra Fialu, kteří v Kyjevě navzdory ruské invazi navštívili ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Americký Senát dnes jasnou většinou schválil masivní balík vojenské a humanitární podpory pro Ukrajinu a poslal tak návrh na vyčlenění 40 miliard dolarů (asi 933 miliard Kč) k podpisu prezidentovi Joeu Bidenovi. Očekává se, že šéf Bílého domu, který původně navrhoval o sedm miliard nižší objem, rychle připojí svůj souhlas. Podle listu The New York Times (NYT) opatření přijaté Kongresem představuje největší balík americké zahraniční pomoci za posledních alespoň 20 let.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Armáda Ukrajina Ruská armáda