84. den války: Ruské jednotky útočí podél celé linie střetu v Doněcku

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

18. května 2022 9:06 | Aktualizováno: 18. května 2022 19:27

Ruská vojska pokračují v palbě podél celé linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Na ostatních frontách zaměřují své úsilí na udržení dříve dosažených pozic, průzkum, ženijní zajištění, doplnění zásob a snahu zlepšit své taktické postavení. V dnešní ranní zprávě o vývoji bojů o tom informoval generální štáb ukrajinské armády.

Stručný přehled středečních událostí:

Ruský agresor podle Kyjeva pokračuje v dělostřeleckém ostřelování ukrajinských vojenských pozic a civilní infrastruktury také v pohraničních osadách Černihivské a Sumské oblasti. U Charkova se ruské jednotky soustřeďují na snahu udržet obsazené pozice a zabránit dalšímu postupu ukrajinských jednotek.

V Mariupolu Rusové dál dělostřelectvem a letecky útočí na zbývající ukrajinské vojáky zablokované v ocelárnách Azovstal.

Ukrajinská armáda za posledních 24 hodin odrazila na doněcké a luhanské frontě dvanáct nepřátelských útoků, zničila tři tanky, tři dělostřelecké systémy, šest jednotek bojových obrněných vozidel a sedm nepřátelských vozidel, uvedl ukrajinský štáb. Tyto informace není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Jednotky ozbrojených sil Běloruska podle informací ukrajinské armády posilují pozice na bělorusko-ukrajinské hranici v oblasti měst Brest a Gomel. Stále napjatá je situace v Podněsterské oblasti Moldavské republiky, která se ale výrazně nezměnila.

Britské ministerstvo obrany dnes v pravidelné zprávě o poznatcích vojenského zpravodajství uvedlo, že ruská armáda má značné problémy se zásobováním a posilováním svých jednotek. Navzdory tomu, že ruské síly držely přes deset týdnů v obklíčení Mariupol, kvůli ukrajinskému odporu Rusko nemohlo dříve město plně ovládnout. "Mařilo to jeho rané pokusy o získání města a způsobilo značné personální ztráty v ruských silách," uvedlo britské ministerstvo.

Ve snaze o překonání ukrajinského odporu začalo Rusko výrazně využívat bojovníky, kteří nejsou součástí pravidelné ruské armády, upozornilo dnes britské ministerstvo obrany. Ve své pravidelné zprávě o vývoji války v této souvislosti zmínilo čečenské síly, jejichž několik tisíc bojovníků bylo zřejmě primárně soustředěno v Mariupolu a částech Luhanské oblasti. "Tyto síly se pravděpodobně skládají z jednotlivých dobrovolníků i jednotek národní gardy, která je normálně určena k zabezpečení vlády hlavy Čečenské republiky Ramzana Kadyrova," soudí britské ministerstvo obrany s odkazem na vojenské zpravodajství. Kadyrov podle britských informací osobně dohlíží na nasazování sil, zatímco jeho bratranec Adam Delimchanov zřejmě působil jako čečenský polní velitel v Mariupolu. "Bojové nasazení tak různorodých vojáků ukazuje na značné problémy Ruska se zajišťováním zdrojů na Ukrajině a pravděpodobně to přispívá k nejednotě velení, což nadále maří ruské operace," uvedlo britské ministerstvo.

V úterý připomnělo, že Rusko se stále více spoléhá na ostřelování Ukrajiny raketami, protože má omezené zásoby přesné munice a není ochotno riskovat lety bojových letounů za frontové linie. V příštích týdnech tak bude Rusko pravděpodobně nadále spoléhat na masivní dělostřelecké údery ve snaze znovu rozpohybovat postup na Donbase.

Ruské bombardování oceláren Azovstal v Mariupolu mohlo vytvořit hrozbu, že desítky tisíc tun roztoku sirovodíku se dostanou do Azovského moře, kde by zničily faunu a flóru. Uvedla to dnes agentura Unian s odvoláním na varování mariupolské městské rady na sociálních sítích.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina