83. den války: Útoky ruské armády na východě Ukrajiny neutichají. Obráncům se je daří odrážet

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

17. května 2022 9:36 | Aktualizováno: 17. května 2022 22:20

Z obklíčených oceláren Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu se evakuovalo přes 260 vojáků, včetně padesátky zraněných. Zamířili na území proruské separatistické Doněcké lidové republiky a podle Kyjeva se chystá jejich výměna za ruské zajatce. Ruské síly přitom dál útočí na východě Ukrajiny a rozhovory mezi zástupci Ukrajiny a Ruska momentálně nepokračují.

Stručný přehled úterních událostí:

Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová dnes podepsala žádost své země o vstup do Severoatlantické aliance a podání přihlášky do NATO drtivou většinou schválil i finský parlament. V hromadném hrobě u Kyjeva se našlo tělo pohřešovaného českého občana.

V pondělí večer náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že pět desítek zraněných ukrajinských vojáků z Azovstalu zamířilo do města Novoazovsk na území ovládaném proruskými separatisty, kde budou ošetřeni. Dalších 211 evakuovaných bylo převezeno do Olenivky, která se nachází pod kontrolou ruských sil. Generální štáb uvedl, že vojáci v Azovstalu splnili svou bojovou misi a tím, že bránili nepříteli v přesunu části bojových jednotek, narušili jeho plán na rychlé dobytí Záporoží.

Proruští separatisté ale tvrdí, že se vojáci vzdali, a šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin řekl, že případné výměny by se neměly vztahovat na "nacistické zločince". Ruské vedení tvrdí, že Ukrajinu ovládli nacisté, a za nacistický označuje také ukrajinský pluk Azov, k němuž patří mnozí obránci mariupolských oceláren.

Ruské jednotky pokračují v útocích na východě Ukrajiny, zejména v oblasti Doněcku. V okolí Severodoněcku u obce Syrotyne ale utrpěly ztráty a stáhly se, uvedl ukrajinský generální štáb. V západoukrajinském městě Lvov byla v noci na dnešek slyšet série explozí, podle gubernátora Maksyma Kozyckého byl cílem raketového útoku objekt železniční infrastruktury nedaleko hranic s Polskem. Ruské ministerstvo obrany později uvedlo, že rakety Kalibr s plochou dráhou letu zasáhly příslušníky ukrajinských záložních útvarů a také zbraně dodané z USA a zemí Evropské unie. Úřady Černihivské oblasti oznámily, že ruský raketový úder na vesnici Desna si ráno vyžádal osm mrtvých.

Švédsko i Finsko dnes podnikly poslední kroky pro podání přihlášky do NATO. Obě dosud neutrální země radikálně změnily svou politiku po ruské invazi na Ukrajinu a o jejich směřování do aliance se bude hovořit i při čtvrteční schůzce v Bílém domě, kde americký prezident Joe Biden přijme švédskou premiérku Magdalenu Anderssonovou a finského prezidenta Sauliho Niinistöa. USA naléhají i na zesílení finanční podpory pro Ukrajinu, což v Bruselu zopakovala americká ministryně financí Janet Yellenová.

Evropská komise se chystá ve středu představit plán obnovy Ukrajiny, jehož součástí má být i balík finanční pomoci včetně výhodných půjček. O konkrétní sumě se ale zatím vedou debaty. Komise chce také dál zkoumat možnost, zda by šlo při nápravě válečných škod využít majetek zabavený v rámci sankcí ruským a běloruským oligarchům. Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková řekla, že Rusko už nesmí dál zneužívat energetickou závislost ostatních států na svých surovinách, a Německo se proto od ruských energetických dodávek zcela odpoutá.

V hrobě u ukrajinského města Makariv se našlo tělo českého občana, který se pohřešoval od začátku března. Český řidič kamionu přijel na Ukrajinu po začátku ruské invaze, aby tam pomáhal jako dobrovolník. Podle dostupných informací přišel o život poté, co se v autě stal terčem palby ruských vojáků.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina