80. den války: Rusové se stahují z Charkova. Moskva varovala NATO

Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto

Autor: ČTK

14. května 2022 10:30 | Aktualizováno: 14. května 2022 22:20

Ruské jednotky pravděpodobně opouští své pozice v Charkově a okolí a Ukrajině se podařilo vyhrát bitvu o své druhé největší město. Uvádí to americký Institut pro studium války (ISW). Stažení vojáků z Charkova dnes potvrdil i starosta města Ihor Těrechov. Moskva varovala, že podnikne odpovídající preventivní opatření, pokud NATO rozmístí jaderné síly a infrastrukturu blíže ruským hranicím.

Stručný přehled sobotních událostí:

Vojáci podle starosty Charkova odešli směrem k ruské hranici. Charkov se nachází jen asi 50 kilometrů od hranice. U města Izjum naopak ukrajinské síly zahájily protiútok, oznámil gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov.

Dobytí Charkova původně patřilo k hlavní cílům ruské invaze na Ukrajině, připomněla dnes stanice BBC. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v televizním rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že válka skončí do konce roku.

Moskva podnikne odpovídající preventivní opatření, pokud NATO rozmístí jaderné síly a infrastrukturu blíže ruským hranicím. Varoval před tím dnes podle ruských tiskových agentur náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško v souvislosti s možným vstupem Švédska a Finska do Severoatlantické aliance.

Ruské síly vypálily od začátku invaze z běloruského území na Ukrajinu už 633 raket, uvedla dnes agentura Unian s odvoláním na běloruskou monitorovací skupinu Belaruski Hajun. Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja ve čtvrtek informoval, že dohromady pak Rusko na Ukrajinu vypálilo nejméně 2100 raket.

Turecko navrhlo evakuovat zraněné bojovníky, kteří se ukrývají v ocelárnách v jihoukrajinském městě Mariupol, po moři. Uvedl to dnes mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Jak Ibrahim Kalin v rozhovoru s agenturou Reuters dodal, osobně o tomto návrhu před dvěma týdny v Kyjevě hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a návrh i nadále "zůstává na stole", i když s ním Moskva nesouhlasila. Ruské síly dnes podle agentury Unian nakonec po třech dnech povolily koloně, v níž je 500 až 1000 automobilů s evakuovanými mariupolskými obyvateli, vjezd na území kontrolované Kyjevm.

Ústřední součástí původního ruského plánu invaze na Ukrajinu bylo s vysokou pravděpodobností podřídit většinu ukrajinských oblastí dlouhodobé proruské správě, ale podařilo se to zatím jen v Chersonské oblasti. Uvedlo to dnes ráno britské ministerstvo obrany ve své pravidelné svodce o situaci na Ukrajině, zveřejněné na twitteru.

Finský prezident Sauli Niinistö v telefonickém rozhovoru řekl ruskému protějšku Vladimiru Putinovi o plánech Finska vstoupit do NATO. Informovala o tom dnes agentura Interfax. Putin podle ní prohlásil, že změna finské zahraniční politiky by měla negativní dopad na bilaterální vztahy.

Podle agentury RIA Novosti, která se odvolává na Kreml, Putin finskému protějšku řekl, že pokud by se Finsko vzdalo své neutrality, udělalo by chybu. Putin vyjádřil názor, že Finsko nečelí žádným bezpečnostním hrozbám.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině