Putin měl projev: Lež za lží, reagují čeští politici na slova šéfa Kremlu o válce na Ukrajině

Vladimir Putin

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. května 2022 16:22

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na moskevské přehlídce k výročí konce druhé světové války pronesl projev, v němž mimo jiné komentoval válku na Ukrajině. Jak na jeho slova reagují čeští politici?

Putin ruskou invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí a Kyjeva, který podle něj chystal další kárnou operaci proti proruským separatistům na východě Ukrajiny, nezávislost jejichž jednostranně vyhlášených republik Moskva uznala těsně před začátkem svého vpádu na Ukrajinu.

NATO podle Putinova dnešního tvrzení začalo aktivně rozvíjet vojenskou infrastrukturu na území u ruských hranic .Vznikla tak bezprostřední hrozba, chystal se útok, a to i na anektovaný Krym, prohlásil ruský prezident. Rusko proto na svou obranu proti agresi zasadilo preventivní úder.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ruský prezident v projevu vršil lež za lží. "Jeho výklad historie je nebezpečím pro celý civilizovaný svět, protože podlehl své zrůdné ideologii a přesvědčil o ní také velkou část ruského obyvatelstva. Agresorem je ale Rusko. Válka skončí, až přestane vraždit nevinné lidi," uvedla na twitteru.

Místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) konstatoval, že Putin v projevu neřekl nic. Je prý evidentně, že ruská armáda nezaznamenala na Ukrajině žádný úspěch. "Je zodpovědná pouze za desítky tisíc mrtvých Ukrajinců a Rusů. Tak jen zopakoval 123 starých lží a zamíchal je do historické demagogie," poznamenal. 

Lež za lží viděl v projevu také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). "Já bych považoval za jediné správné rozhodnutí, aby stanul před tribunálem v Haagu a vyfasoval doživotní svěrací kazajku. A i tak by to bylo málo za to, co způsobil!" napsal. 

Témata: Vladimír Putin válka na Ukrajině Markéta Pekarová Adamová Jan Bartošek Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/