75. den války: Ruské jednotky připravují útok v Doněcké oblasti

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

9. května 2022 8:37 | Aktualizováno: 9. května 2022 22:40

Válka na Ukrajině pokračuje 75. dnem. Ruská armáda dnes z anektovaného Krymu ostřelovala jihoukrajinský přístav Oděsa a jeho okolí. Vojska Moskvy zároveň podle ukrajinského generálního štábu soustřeďují síly a chystají se útočit v Doněcké oblasti na obce Siversk, Slovjansk, Lysyčansk a na Avdijivku u Izjumu v Charkovské oblasti.

Stručný přehled pondělních událostí: 

V Mariupolu, kde se zbývající ukrajinští vojáci brání v ocelárnách Azovstal, se podle Kyjeva intenzita bojů snížila.

Rusové i Ukrajinci si dnes připomněli 77. výročí pádu nacismu a konce druhé světové války. Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videu procházel prázdné kyjevské ulice a Ukrajince ujistil, že Rusko válku prohraje, jeho ruský protějšek v Moskvě tvrdil, že jeho vojska byla nucena na sousední zemi zaútočit. "Otevřeně probíhala příprava na další kárnou operaci v Donbasu, příprava vpádu na naše historická území, včetně Krymu. V Kyjevě zněla prohlášení o možném získání jaderných zbraní. Blok NATO začal aktivní vojenské přípravy v našem sousedství," vyložil Putin své vidění situace.

"Znovu si to řekněme. Země NATO neměly v úmyslu na Rusko zaútočit. Ukrajina neplánovala napadnout Krym. Ruští vojáci umírají níkoli při obraně své země, ale při pokusu o okupaci jiné země. Pro tuto válku neexistují rozumné důvody, jen zvrácené ruské imperiální ambice," reagoval poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Další z poradců Kyjeva Oleksij Arestovyč zase Putina nazval "starým, nemocným a k smrti vyděšeným mužíčkem".

O zneuctění vojenské historie z roku 1945 dnes v souvislosti s přehlídkou v Moskvě mluvil britský ministr obrany Ben Wallace. "Nemají co slavit," řekla CNN velvyslankyně Spojených států při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Kriticky na Putinův projev reagoval Fiala i český ministr zahraničí Jan Lipavský, podle kterého Rusové ztratili morální nárok oslavovat konec druhé světové války. Podle českého premiéra navázal Putin na předchozí nepravdivé informace a účelové zkreslování historie i současnosti. V rozhovoru s deníkem Die Welt zároveň Fiala varoval před ustupováním autoritářským režimům a uvedl, že Česko bude ukrajinské armádě pomáhat, jak bude moci.

BBC na svém ruskojazyčném webu připomněla, že v Putinově projevu nezaznělo hodnocení bojových operací, které Rusko vede proti Ukrajině, ani výzva k všeobecné mobilizaci nebo oficiální vyhlášení války proti Ukrajině, jak v posledních dnech spekulovala některá americká média.

Dnešní vojenské přehlídky v Moskvě se kromě Putina nebo ruského ministra obrany Sergeje Šojgua zúčastnilo na 11.000 lidí a Moskvou projela těžká technika včetně transportérů s mezikontinentálními balistickými raketami. Metropole ale zrušila leteckou část programu, což zdůvodnila špatným počasím. Ukrajinský expert Oleh Ždanov podle agentury Unian ale uvedl, že důvody zrušení byly politické, protože v Moskvě během přehlídky panovalo dobré počasí. Podle všeho se také nenaplnily obavy ukrajinských médií, která v posledních dnech psala o možné ruské vojenské přehlídce v okupovaném Mariupolu.

Méně či více závažné protesty proti ruské invazi dnes pocítili ruští čtenáři prokremelského média Lenta.ru, kde se objevily příspěvků kritizující Putina, a uživatelé některých ruských televizorů, na kterých se názvy kanálů změnily v protiválečné slogany. Na ruského velvyslance v Polsku Sergeje Andrejeva zase dnes demonstranti vylili červenou barvu, když se v poledne pokusil položit věnec k pomníku sovětských vojáků ve Varšavě.

Americký prezident Joe Biden dnes podepsal zákon, který umožní urychlit a zjednodušit dodávky zbraní Ukrajině, která se již třetí měsíc brání ruské invazi. Biden tak obnovil program z druhé světové války na pomoc spojencům známý jako lend-lease act (zákon o půjče a pronájmu).

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina