65. den války: Ve východoukrajinských regionech se odehrávají těžké boje

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

29. dubna 2022 9:00 | Aktualizováno: 29. dubna 2022 19:40

Bitva o Donbas zůstává hlavním strategickým cílem Ruska, aby dosáhlo svého deklarovaného cíle zajistit si kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Ve své poslední zprávě k situaci na Ukrajině to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany. V těchto východoukrajinských regionech se podle něj odehrávají těžké boje zejména kolem měst Lysyčansk a Severodoněck.

Stručný přehled pátečních událostí:

Kyjev doufá, že se dnes podaří evakuovat civilisty z oceláren Azovstal, které se nacházejí na jihu ukrajinského přístavního města Mariupol zničeného ruskými invazními silami. S odkazem na kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom píše agentura Reuters.

Kontrolní stanoviště v ruské Kurské oblasti nedaleko hranic s Ukrajinou se dnes ráno stalo terčem minometného ostřelování. Podle agentury TASS o tom informoval gubernátor regionu Roman Starovojt. Při incidentu, který si nevyžádal žádné oběti, podle něj ruští vojáci a pohraničníci palbu opětovali.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) oznámila, že po osmi letech oficiálně končí svou monitorovací misi na Ukrajině. Informovala o tom agentura AFP, podle níž Rusko vetovalo prodloužení mandátu mise organizace.

Bitva o Donbas zůstává hlavním strategickým cílem Ruska, aby dosáhlo svého deklarovaného cíle zajistit si kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Ve své poslední zprávě k situaci na Ukrajině to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany.

Britská nevládní organizace Presidium Network informovala, že ruští vojáci na Ukrajině zadrželi dva dobrovolníky, kteří pro ni pracují. Zástupci organizace podle agentury Reuters uvedli, že Rusové britské dobrovolníky zadrželi v pondělí na kontrolním stanovišti jižně od Záporoží. Na Ukrajině se podíleli na distribuci jídla, zdravotnických potřeb a pomoci při evakuaci civilistů.

Česká republika dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Na dotaz ČTK to dnes uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Podrobnosti o dodávkách ministerstvo obrany z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina