Volby ve Francii: Macron dostává gratulace z celého světa

Emmanuel Macron

Autor: ČTK

24. dubna 2022 21:38

Emmanuelu Macronovi dnes poblahopřála řada evropských lídrů k obhájení francouzského prezidentského mandátu. Britský premiér Boris Johnson napsal, že se těší na další spolupráci, podle premiéra Itálie Maria Draghiho je výsledek úžasnou zprávou pro celou Evropu. Ke gratulacím se velmi rychle připojili rovněž ministerští předsedové Belgie, Nizozemska, či Lucemburska.

"Gratuluji Emmanuelu Macronovi k jeho znovuzvolení prezidentem Francie. Francie je jedním z našich nejbližších a nejdůležitějších spojenců. Těším se na pokračující spolupráci při řešení nejdůležitějších problémů pro naše dvě země i celý svět," napsal Johnson na twitteru.

"Vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách je úžasnou zprávou pro celou Evropu," uvedl v oficiálním prohlášení Draghi. Macron ve volbách porazil krajně pravicovou političku Marine Le Penovou, která zastává výrazně euroskeptické názory.

Nizozemský premiér Mark Rutte zaslal prostřednictvím twitteru Macronovi "vřelé gratulace" ve francouzštině. "Mám radost, že budeme pokračovat v naší rozsáhlé a konstruktivní spolupráci v EU a NATO a že ještě posílíme již tak skvělé vztahy mezi našimi zeměmi," napsal.

Ke gratulacím se připojili i belgický premiér Alexander De Croo a jeho lucemburský protějšek Xavier Bettel, kteří jsou stejně jako Macron centrističtí politici.

Voliči Emmanuela Macrona vyslali jasný proevropský signál, je přesvědčen německý kancléř Olaf Scholz, který francouzské hlavě státu na twitteru gratuloval ke znovuzvolení. Sjednocená Evropa je největším vítězem francouzských prezidentských voleb, míní také německý ministr financí Christian Lindner.

"Félicitations, srdečné blahopřání milý prezidente Emmanueli Macrone," napsal Scholz na adresu čtyřiačtyřicetiletého politika, který ve druhém kole voleb přesvědčivě porazil krajně pravicovou soupeřku Marine Le Penovou, když získal kolem 58 procent hlasů. "Těším se, že budeme pokračovat v naší dobré spolupráci," poznamenal Scholz také.

Vládní politici uvítali vítězství Macrona v prezidentských volbách

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi k obhájení funkce. Francie je důležitý partner České republiky, máme zájem rozvíjet intenzivně naše vztahy a naše předsednictví Evropské unii přímo navazuje na francouzské, uvedl na twitteru. K výsledku voleb se vyjádřil po zveřejnění projekce francouzských médií, které Macronovi přisuzují přesvědčivé vítězství s asi 58 procenty hlasů. Výsledky přivítali i další politici vládní koalice. Vicepremiér za Piráty Ivan Bartoš ČTK napsal, že je rád, že může pokračovat prohlubování česko-francouzské spolupráce. Podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ve Francii prohrál nacionalismus a populismus.

"Proti agresi a rozpínavosti Kremlu musí stát silná jednotná EU, k čemuž může Francie velkým dílem přispět. Česko zároveň přebírá po Francii předsednictví v Radě EU. Jsem rád, že můžeme pokračovat v prohlubování spolupráce," uvedl Bartoš. Jako dobrou zprávu pro Evropu vnímá obhajobu Macrona Pekarová Adamová. "Nacionalismus a populismus prohrál, a Francie tak bude nadále partnerem v EU a NATO, napsala ČTK.

Macronova krajně pravicová vyzývatelka Marine Le Penová uznala porážku. Zisk 43 procent hlasů považuje Le Penová za "zářné vítězství". Poděkovala všem stoupencům, zejména těm na venkově a v zámoří. Je odhodlaná dál bojovat a připomněla zejména červnové volby do Národního shromáždění. V jejím volebním štábu výsledky sledoval předseda opoziční SPD Tomio Okamura. ČTK napsal, že Le Penová zvítězila morálně. "To, že se probojovala do druhého kola a stala se lídrem opozice, je skutečně velké vítězství. Potvrdilo se, že je největší ženou ve francouzské i evropské politice," uvedl s tím, že Le Penová sice nezvítězila, ale zvítězily její názory.

Vrcholní slovenští politici uvítali znovuzvolení Macrona prezidentem Francie

Vrcholní politici Slovenska blahopřáli Emmanuelu Macronovi ke znovuzvolení francouzským prezidentem. Výsledky rozhodujícího kola hlasování, po kterém Macronova vyzývatelka Marine Le Penová uznala porážku, označili za dobrou zprávu pro Evropu.

"Těším se na pokračování naší práce společně s Francií pro silnou a jednotnou EU," napsala na twitteru slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

"Populismus a destrukce byly poraženy. Je to skvělá zpráva pro Evropu a zodpovědná volba," uvedl předseda slovenské vlády Eduard Heger.

Podle šéfa slovenské diplomacie Ivana Korčoka znovuzvolení Macrona dokazuje zájem francouzských voličů o evropskou budoucnost země, jakož i o její silné angažování na mezinárodní scéně.

"Je to dobrá zpráva pro Evropu, která čelí novým a kolosálním výzvám, jako jsou obnova míru na Ukrajině, energetická bezpečnost Evropské unie či klimatická změna," napsala slovenská vicepremiérka Veronika Remišová.

Témata: volby ve Francii Emmanuel Macron