Ruský ministr obrany Šojgu dostal infarkt, nemusel být přirozený a možná nepřežije, tvrdí byznysmen

Sergej Šojgu, ruský ministr obrany

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. dubna 2022 20:56

Spojenec Vladimira Putina, ruský ministr obrany Sergej Šojgu, údajně dostal infarkt. Tvrdí to ruský podnikatel Leonid Nevzlin, který po nástupu Putina k moci utekl do Izraele. Podle jeho zdrojů politik možná nepřežije a infarkt nemusel vzniknout přirozeným způsobem.

"Šojgu je mimo hru, možná bude postižený, pokud přežije. Náhle dostal masivní infarkt, je na jednotce intenzivní péče a je připojen k přístrojům. Povídá se, že infarkt nemusel nastat přirozeným způsobem," napsal na facebooku Nevzlin.

Podnikatel, který byl v roce 2008 v nepřítomnosti odsouzen na doživotí a vzdal se svého ruského pasu, tak naznačil, že se mohlo jednat o atentát. Dohady o ministrově zdravotním stavu se ale nepovedlo potvrdit ani vyvrátit. Kreml se k celé věci nevyjádřil.

Šojgu se už v březnu přestal zjevovat na veřejnosti. Od 11. března nebyl spatřen 12 dní, byl spatřen načež na obrazovce, kterou používal Putin při virtuální poradě ruské bezpečnostní rady.

Nyní se ministr se naposledy na veřejnosti objevil ve středu, kdy se opět zúčastnil videokonference s Putinem a dalšími ministry. Ani jednou ale nepromluvil, a podle deníku Daily Mail se tak rodí spekulace, zda Kreml nepoužívá jako zástěrku předem nahraná videa.

Podobná zastírací taktika by se v Rusku neuskutečnila poprvé. Například v polovině března televizní stanice Pervyj kanal uvedla, že Šojgu předává ocenění. Ve zprávě sice užila slovo "dnes", samotné záběry ale byly natočeny o týden dříve a zveřejnilo je samo ministerstvo obrany.

Nevzlin dále uvedl, že podle jeho zdrojů momentálně kvůli válce na Ukrajině probíhají čistky a bylo zatčeno nejméně 20 generálů a vlivný politik Vladislav Surkov. Všichni mají být podezřelí ze zpronevěry armádního majetku. 

Ačkoliv se tvrzení ruského podnikatele nedají ověřit, korupce v ruské armádě by také nebyla ničím novým. Polské noviny Gazeta Wyborcza před několika dny napsaly, že generál ruské tajné služby FSB Sergej Beseda skončil ve vazební věznici právě za to, že ukradl peníze, které měly Kremlu zajistit snadné vítězství na Ukrajině.

Témata: Sergej Šojgu Rusko