49. den války: V Mariupolu je uvězněno 100.000 civilistů, Rusové dál ostřelují Charkov

Obyvatelé Ukrajiny se před invazí ruské armády schovali do krytů

Autor: ČTK

13. dubna 2022 9:16 | Aktualizováno: 13. dubna 2022 21:53

Ruská vojska pokračují v ostřelování Charkova a bombardování Mariupolu, ničí raketami a bombami civilní infrastrukturu v Charkovské a Záporožské oblasti. V Donbasu ukrajinští vojáci během uplynulých 24 hodin odrazili šest útoků nepřítele. V Mariupolu stále čeká na evakuaci více než 100.000 civilistů, uvedl podle agentury Reuters starosta obléhaného přístavního města na jihovýchodě Ukrajiny Vadym Bojčenko. Podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové se dnes humanitární koridory neotevřely kvůli tomu, že ruská strana nedodržuje dohody.

Stručný přehled středečních událostí:

Ruské síly zaútočí na velitelství v Kyjevě v případě, že budou pokračovat údajné ukrajinské sabotáže a útoky na ruském území. Varovalo před tím dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. "Zaznamenali jsme pokusy o sabotáž a útoky ukrajinských vojáků na cíle na území Ruské federace. Pokud budou takové incidenty pokračovat, ozbrojené síly Ruské federace zaútočí na ukrajinská velitelství včetně těch v Kyjevě, kterým se ruská armáda dosud vyhýbala," oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Rusko od začátku invaze ztratilo již 19.800 vojáků, 739 tanků, 158 letadel a 143 vrtulníků, uvedl dnes ukrajinský generální štáb. Proruští separatisté a následně mluvčí ruského ministerstva obrany dnes ohlásili, že v obléhaném Mariupolu se do zajetí vzdala tisícovka ukrajinských vojáků, včetně 162 důstojníků a 47 vojákyň. Tato tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

V Mariupolu pokračují boje. Podle generálního štábu ukrajinské armády ruské síly pokračují v náletech na město a útočí na ocelárnu Azovstal a námořní přístav, kde se stále drží ukrajinské jednotky. Agentura Unian připomněla, že v obklíčeném městě podle starosty přišlo o život až 21.000 civilistů, dalších 100.000 lidí stále čeká na evakuaci.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Vereščuková dnes uvedla, že ruská armáda blokuje evakuační autobusy a porušuje klid zbraní v místech dohodnutých evakuačních koridorů. "Okupanti nejenže nerespektují mezinárodní humanitární právo, ale ani řádně nekontrolují své lidi na místě. To vše vytváří na trasách takovou míru nebezpečí, že jsme dnes nuceni upustit od otevření humanitárních koridorů," dodala.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj vyzval občany, aby se na vlastní pěst pokusili dostat do měst Popasna, Lysyčansk, Rubižne a Severodoněck, odkud budou moci být převezeni do bezpečí. "Dokud můžete, evakuujte se na západní Ukrajinu," uvedl s odkazem na všeobecně očekávanou ofenzívu ruské armády v Donbasu.

Rusko dnes vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Lenka Do řekla ČTK, že jde o reakci na březnové vyhoštění zástupce ruského velvyslance v Praze. Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že český diplomat musí odjet ze země do 16. dubna.

Polský prezident Andrzej Duda dnes po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě označil Ruskem zahájenou válku na Ukrajině za terorismus. Podle agentury Reuters zároveň zdůraznil, že za spáchané zločiny musejí před soudem stanout i ti, kdo dávali rozkazy.

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 800 milionů dolarů (18 miliard korun), součástí nové dodávky budou i dělostřelecké systémy s municí, obrněné transportéry, či helikoptéry, oznámil dnes prezident USA Joe Biden. Nová pomoc je podle něj určena také k obraně před očekávanou novou ruskou ofenzivou na východě Ukrajiny. O dodávkách materiálu dnes Biden telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Ukrajina