48. den války: Boje o východ Ukrajiny zesílí, Rusko údajně použilo chemické zbraně

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

12. dubna 2022 8:22 | Aktualizováno: 12. dubna 2022 21:28

Spojené státy a Británie vyjádřily znepokojení nad zprávami o údajném chemickém útoku ruské armády v Mariupolu. Použití jedovaté látky proti ukrajinským obráncům obléhaného města však američtí ani britští představitelé nebyli schopni potvrdit. Západní státy dříve varovaly Moskvu před vážnými důsledky, pokud ve válce na Ukrajině použije chemické zbraně nebo jiné zbraně hromadného ničení.

Stručný přehled úterních událostí:

Ukrajinský pluk Azov sdělil, že ruská armáda v pondělí večer v Mariupolu použila blíže neupřesněnou "jedovatou látku neznámého původu" shozenou na obránce města z nepřátelského dronu. Oběti mají podle něj potíže s dýcháním a pohybem.

Mluvčí Pentagonu John Kirby v prohlášení citovaném agenturou AP uvedl, že USA zprávu potvrdit nemohou. Upozornil však na přetrvávající obavy americké administrativy, že Rusko použije na Ukrajině "různé prostředky k potlačování nepokojů, včetně slzného plynu smíchaného s chemickými látkami".

"Naléhavě spolupracujeme s partnery na ověření detailů," napsala na twitteru britská ministryně zahraničí Liz Trussová v reakci na zprávy o možném chemickém útoku v Mariupolu. "Jakékoli použití takových zbraní by bylo bezohlednou eskalací tohoto konfliktu," dodala.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnešek ve svém pravidelném videoprojevu uvedl, že ruské síly mohou na Ukrajině použít chemické zbraně. Neřekl ale, že již byly použity. Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v reakci na tvrzení pluku Azov uvedl, že informace o údajném chemickém útoku se prověřují.

Ukrajinská agentura Unian v pondělí napsala, že mluvčí ministerstva obrany samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin řekl, že separatisté zvažují chemický útok na metalurgický závod Azovstal, v němž se ukrývají ukrajinští vojáci. Řekl také, že nemá smysl útočit na opevnění Azovstal tradičním způsobem a že je třeba se "obrátit na chemické jednotky".

Boje na východě Ukrajiny v příštích dvou až třech týdnech zesílí, přičemž ruské ozbrojené síly přeorientovaly své úsilí na dobytí celého Donbasu. Ve své pravidelné ranní zprávě o válce na Ukrajině to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes zveřejnil fotografii prominentního proruského politika Viktora Medvedčuka s pouty na rukou po zvláštní akci ukrajinské tajné služby SBU. Letos v únoru, krátce po začátku ruské invaze, ukrajinské úřady informovaly o tom, že lídr Opoziční platformy utekl z domácího vězení.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život nejméně 1892 civilistů, potvrdil dnes Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR). Dalších přinejmenším 2558 civilistů utrpělo zranění. Rusko napadlo Ukrajinu 24. února, čímž rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Odhaduje se, že ve válce zahynuly už tisíce lidí.

Ve městě Severodoněck na východě Ukrajiny bylo od začátku ruské invaze pohřbeno asi 400 civilistů, uvedl Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, v níž toto město leží. Nespecifikoval ovšem, proč tito civilisté zemřeli, totožnost většiny z nich ale úřady znají. Gubernátor také uvedl, že v regionu jsou márnice přeplněné těly civilistů a dodávky elektrického proudu fungují jen s přestávkami nebo vůbec ne.

Podle posledních odhadů mohlo od začátku ruské invaze na Ukrajinu v jihoukrajinském Mariupolu zemřít až 21.000 civilních obyvatel, uvedl dnes starosta obléhaného města podle agentury Reuters. Starosta strategicky důležitého přístavního města Vadym Bojčenko zároveň zdůraznil, že od začátku pouličních bojů je složité zjistit přesný počet obětí. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko stanici CNN řekl, že předběžné odhady hovoří dokonce až o 22.000 mrtvých ve městě.

Jednání s Ukrajinou jsou na mrtvém bodě, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev se podle něj odchýlil od toho, na čem se obě strany dohodly při mírových hovorech v Istanbulu na konci března. Záběry mrtvých civilistů a zprávy o válečných zločinech z ukrajinského města Buča, které pobouřily Západ, jsou falešné, řekl zároveň šéf Kremlu po jednání s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem na ruském Dálném východě.

Spojené státy nejsou v pozici, aby mohly potvrdit zprávy o použití chemických zbraní na Ukrajině, mají však důvěryhodné informace o tom, že by je Rusko mohlo nasadit při své očekávané nové ofenzivě na východě země, řekl dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes uvedla, že situaci na Ukrajině bedlivě monitoruje, použití chemických zbraní přitom explicitně nepotvrdila ani nevyvrátila.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda