45. den války: Ruská armáda dál shromažďuje jednotky na východě Ukrajiny, Češi si připomněli masakr v Buči

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

9. dubna 2022 8:50 | Aktualizováno: 9. dubna 2022 22:50

Ruské ozbrojené síly se i nadále soustředí na Donbas, Mariupol a Mykolajiv na východě Ukrajiny. Pokračují také v útocích na civilisty, jako byl páteční úder na vlakové nádraží v Kramatorsku, který si vyžádal 50 životů.

Stručný přehled sobotních událostí:

V Luhanské oblasti na východě Ukrajině je třeba provést další evakuaci, protože v posledních dnech zesílilo ostřelování a přicházejí další ruské jednotky, uvedl dnes ráno její gubernátor Serhij Hajdaj. Dodal, že v obcích po celém regionu stále zůstává asi 30 procent lidí, kteří byli vyzváni k evakuaci.

Britské ministerstvo obrany očekává, že Rusko zvýší své letecké aktivity na jihovýchodě Ukrajiny. Ruské jednotky zde podle informací zpravodajců podporují námořní síly, které pokračují ve vypouštění řízených střel.

Spojené státy rozšířily restrikce na export do Ruska a Běloruska. Omezí těmto dvěma zemím možnosti dovozu zboží, jako jsou hnojiva a potrubní ventily. Informovala o tom agentura Reuters. Washington se tak snaží zvýšit tlak na Moskvu a Minsk v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon, který odebírá Rusku a Bělorusku status trvalých normálních obchodních vztahů (PNTR), což je ekvivalent doložky nejvyšších výhod. Tento krok otevírá Spojeným státům cestu ke zvyšování cel na dovoz ruského a běloruského zboží, napsala agentura DPA.

Velení operací ruských invazních sil na Ukrajině převezme generál Alexandr Dvornikov, který má bohaté zkušenosti z bojů v Sýrii. Jeho hlavním úkolem bude zlepšit koordinaci mezi jednotkami, která byla od začátku invaze 24. února špatná. Napsal to dnes server BBC News s odvoláním na nejmenovaného západního činitele.

Skupina lidí si dnes před ruským velvyslanectvím v Praze připomněla civilní oběti masakru v ukrajinské Buči a v dalších městech, která obsadila ruská armáda. Účastníci happeningu sugestivně ztvárnili záběry z fotografií, které před týdnem obletěly svět. Přímo na vozovce před ambasádou nehybně leželi staří i mladí figuranti polití umělou krví, někteří s rukama svázanýma za zády.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina