Řidič narazil do ruské ambasády! Uhořel. Před tím označil Putina za „Hitlerův klon“!

Bogdan Drăghici narazil se svým vozem do zdi ruské ambasády v Bukurešti, kde uhořel. 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz

6. dubna 2022 12:57

Řidič dnes v šest hodin ráno narazil svým automobilem do brány ruského velvyslanectví v Bukurešti, ve kterém uhořel. Muž byl identifikovaný jako aktivista „za práva otců“ Bogdan Drăghici.

Hasiči požár uhasili, ale řidič byl již mrtvý. Informuje agentura Reuters.

O několik dní dříve, jak píše deník Daily Mail zveřejnil Drăghici na Facebooku zprávu o podpoře Ukrajině, v níž označil Putina za „Hitlerův klon“ a narážel na moskevskou „sadistickou“ invazi na Ukrajinu.

Ruská ambasáda uvedla, že žádní zaměstnanci nebyli zraněni a muž „spáchal tento čin pod vlivem výbuchu protiruské hysterie v souvislosti se zinscenovanou provokací ve městě Buča“.

Řidiči se nepodařilo prorazit bránu velvyslanectví, jak prohlásila policie. Rumunská televize news.ro uvedla, že se řidič před nárazem do budovy polil benzínem a zapálil.

Ve svém příspěvku na Facebooku před dvěma dny Drăghici napsal: „Jsem také Ukrajinec! Buďme všichni Ukrajinci, dokud tato strašná válka, která ohrožuje celé lidstvo, neskončí!“

„Místa, kde jsem hledal suvenýry, byla poseta raketami vypálenými Hitlerovým klonem.“

Drăghici byl vůdcem skupiny za práva otců TATA, které v zemi podporuje práva otců v rozvodovém řízení (Anti-Discrimination Alliance of All Dads). Média bez podrobností uvedla, že dotyčný měl opakovaně problémy se zákonem a že byl v úterý zatím nepravomocně odsouzen k 15 letům a čtyřem měsícům vězení. Před soudem stanul kvůli sexuálnímu napadení.

Ruská ambasáda uvedla, že žádný z jejích zaměstnanců nebyl zraněn, a vyjádřila soustrast rodině řidiče.

Řekli: „Musíme s politováním konstatovat, že ať už byly motivy řidiče jakékoli, není pochyb o tom, že tento čin spáchal pod vlivem výbuchu protiruské hysterie v souvislosti se zinscenovanou provokací ve městě Buča.“

Ruská ambasáda v Bukurešti již dříve v telefonickém hovoru agentuře AP řekla, že zatím nemůže poskytnout žádné podrobnosti o incidentu.

Rumunsko, které s Ukrajinou sdílí dlouhou pozemní hranici, přijalo od začátku války z Ukrajiny už přes 600 000 uprchlíků.

Od začátku války 24. února se před ruskou ambasádou v hlavním městě Rumunska několikrát shromáždili demonstranti, aby vyzvali k ukončení ruské agrese.

Rumunsko se v úterý přidalo k evropské sedmadvacítce a nařídilo vyhoštění 10 diplomatů z ambasády v Bukurešti.

Rumunské ministerstvo zahraničí uvedlo, že 10 pracovníků velvyslanectví byli prohlášeni za personu non grata, „porušují ustanovení Vídeňské úmluvy o diplomatických vztazích z roku 1961“.

K incidentu došlo jen několik dní poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí vystoupil v rumunském parlamentu, když označil zabíjení civilistů ve městě Buča za „válečný zločin“ a vyzval k zpřísnění sankcí proti Rusku.

Středeční incident v Bukurešti přichází pár týdnů poté, co se objevily záběry velkého zásobovacího náklaďáku, který couval branou ruské ambasády v Dublinu, zatímco lidé stáli poblíž a drželi transparenty.

Po incidentu, ke kterému došlo 8. března kolem 13:30, byl zatčen muž, jenž byl převezen na stanici Rathfarnham Garda.

Místo bylo uzavřeno a silnice v blízkosti velvyslanectví zůstávají uzavřeny. Po incidentu v jižním Dublinu nebyli hlášeni žádní zranění.Zdroj: Reuters, Daily Mail, News.ro

Témata: Ukrajinská krize Rumunsko Velvyslanectví Rusko Bogdan Drăghici