Putin čekal, že ho Ukrajinci ocení květinami. Šílel vzteky, když se to nestalo, tvrdí Chodorkovskij

Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. dubna 2022 21:42

Známý oponent Kremlu Michail Chodorkovskij tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin počítal na začátku invaze na Ukrajinu s rychlou akcí. Za podpory některých Ukrajinců mělo dojít k bleskové výměně vlády v Kyjevě. To se ale nestalo.

Putin měl podle Chodorkovského v plánu vyměnit vládu v Kyjevě a dosadit tam své lidi. Čekal také, že jeho vojska Ukrajinci uvítají a ulice zasypou květinami. To, že se tak nestalo, pak Putina údajně naštvalo.

"Myslím si, zuřil. To, že ho nevítali květinami, ho podle mě muselo dohnat k šílenství. Proto zahájil bombardování,“ řekl v rozhovoru s televizní stanicí CNN Chodorkovskij.

Dodal, že Putin má nyní tři možnosti, jak ve válce pokračovat. Může nadále vyvíjet tlak na Ukrajinu, přičemž ale ztratí mnoho vojáků, může také použít zbraně hromadného ničení, nebo začít vyjednávat.

Chodorkovskij už krátce po začátku války uvedl, že ruská hlava státu přitvrdí proti svým kritikům i na domácí půdě a s dobytím Ukrajiny se nespokojí. 

Putinovým cílem je podle něj převzít kontrolu nad Ukrajinou a zničit tamní obranu. Je také přesvědčený, že pokud Putin dosáhne svých cílů na Ukrajině, později bude chtít potrestat i někoho jiného. Změna ale prý může přijít jenom skrze revoluci.

Témata: Vladimír Putin Michail Chodorkovskij