Slovenská policie to pod*lala? Nové informace o vraždě Kuciaka!

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. května 2018 10:06

Jejich smrt otřásla celým Slovenskem, v reakci na ní padla tamní vláda, desítky tisíc protestujících vyšly do ulic o mnoho lidí se začalo učit, co znamená tajemné slovo ´Ndrangheta. Řeč je o vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Celý případ dosud halí řada nejasností.

Již před časem se objevily informace, že slovenská policie možná vyšetřování nevede správným směrem. Mělo dojít k pochybením při ohledávání místa činu. Teď se navíc spekuluje, že za vraždou možná nestála italská mafie.

Do středu podezřelých se nyní dostávají albánské gangy. Verzi o italských zabijácích již zřejmě opouští i slovenská policie. Údajně už jí bere jen jako okrajovou a její hlavní pozornost se upíná jinam.

Kuciak totiž psal i o podvodech řady slovenských podnikatelů. Ti tak měli motiv a mohli chtít jeho smrt. Nově vyšlo najevo, že se novinář zabýval i byznysem albánské mafie, která má na Slovensku rovněž své zájmy.

Že na kauzách okolo albánských gangů opravdu pracovali, potvrdila pro MF Dnes Kuciakova česká kolegyně novinářka Pavla Holcová. Údajně mělo jít o vývoz dobytka do Turecka a s ním související daňové podvody.

Jak již bylo uvedeno, pochybnosti provázejí i samotný způsob, jakým bylo vyšetřování vedeno na místě činu. Podle Kuciakova otce došlo k závažným pochybením při ohledání místa dvojnásobné vraždy. Právník pozůstalých Daniel Lipšic zase tvrdí, že s novinářovým tělem hýbala lékařka záchranné služby ještě než jej policie ohledala.

Případ provázely také údajné úniky informací z vyšetřovacího spisu. Ty se měly od vyšetřujících kriminalistů dostávat k jejich nadřízeným. Právník Lipšic (mimo jiné bývalý ministr vnitra a spravedlnosti) toto velmi kritizoval. 

Témata: vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak Slovensko