38. den války: Ukrajinci znovu ovládají Kyjevskou oblast, na východě je situace dál vážná

Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto

Autor: ČTK

2. dubna 2022 8:00 | Aktualizováno: 2. dubna 2022 22:28

Ukrajinské síly získaly zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí a osvobodily ji od Rusů. Ustupující ruští vojáci za sebou zanechávají zaminovaná území, Ukrajinci objevují mrtvé. Velmi vážná zůstává situace na východě země a Rusko podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského chystá útoky v Donbasu a Charkově. Večer šéf ukrajinské delegace pro vyjednávání Davyd Arachamija řekl, že Moskva přijímá ukrajinské postoje s výjimkou stanoviska k otázce Ruskem anektovaného Krymu.

Stručný přehled sobotních událostí:

Podle Arachamiji ruská strana během páteční videokonference potvrdila, že navrhované dohody, o nichž zástupci obou znepřátelených stran jednali tento týden v Istanbulu, jsou připraveny k diskuzi mezi ukrajinským prezidentem Zelenským a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Kyjev nemá písemně potvrzeno, že Moskva akceptuje jeho pozice s výjimkou otázky Krymu, v pátek dostal od ruských vyjednávačů ale údajně ústní ujištění.

Ukrajinské síly mezitím dále postoupily v oblasti hlavního města a náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová oznámila, že "celá Kyjevská oblast byla osvobozena od vetřelce". Už dříve starosta města Brovary ležícího východně od Kyjeva Ihor Sapožko řekl, že ukrajinské síly začnou pracovat na čištění regionu od zbývajících ruských vojáků i od "vojenské výzbroje a možná i od min". Sapožko dále řekl, že mnozí obyvatelé se už do Brovar vrátili a že obchody a firmy znovu otvírají.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v rozhovoru s televizí Fox News zveřejněném v noci na dnešek vyzval, aby se do osvobozených oblastí lidé vraceli jen opatrně. "(Rusové) položili miny na celém území, v domech, pod stroje a dokonce i pod těla těch, které zabili," uvedl.

V Buče na předměstí Kyjeva, která byla osvobozena v pátek, byla podle AFP v jedné ulici seřazena těla nejméně 20 mužů v civilním oblečení. Příčinu jejich smrti nelze bezprostředně určit. Bučský starosta Anatolij Fedoruk řekl, že do společných jam pohřbili 280 mrtvých. Na obecních hřbitovech to nebylo možné, protože byly v dosahu střelby ruských vojáků.

V oblasti bojů severně od Kyjeva zemřel další novinář. Ukrajinský dokumentarista a fotograf Maksym Levin pracoval mimo jiné pro britskou stanici BBC či agentury Reuters a AP. Poté, co byl téměř tři týdny považován za nezvěstného, bylo v pátek nalezeno jeho tělo.

Ruské rakety v noci na dnešek podle ukrajinských úřadů zasáhly Poltavu, Kremenčuk a Dnipro na střední Ukrajině. Moskva oznámila, že její ozbrojené síly vyřadily z provozu letiště v Poltavě a Dnipru a v Kremenčuku zničily sklad paliva. Zasažena pravděpodobným ruským raketometem byla rovněž benzínová pumpa u města Kryvyj Rih.

Počet obětí úterního ruského náletu na sídlo oblastní správy v Mykolajivu na jihu Ukrajiny stoupl na nejméně 36, uvedl oblastní gubernátor Vitalij Kim. Právě on mohl být podle mykolajivského starosty hlavním terčem útoku.

Podle ukrajinské ombudsmanky čtyři lidé utrpěli zranění v Enerhodaru, kde se nachází Záporožská jaderná elektrárna, při demonstraci na podporu Ukrajiny. Ruští vojáci podle ní použili zábleskové granáty a minomety. Část protestujících zadrželi a odvezli neznámo kam.

Lidi protestující proti válce na Ukrajině zatýkala policie v Rusku. Podle nevládní organizace OVD-Info monitorující policejní zásahy se to dotklo nejméně 211 účastníků protestů, které se konaly v 17 městech po celém Rusku.

Spojené státy oznámily další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 300 milionů dolarů (6,6 miliardy korun). Půjde o bezpilotní prostředky nebo naváděné střely. Podle deníku The New York Times Washington pracuje se spojenci na předání tanků sovětského původu ukrajinské armádě. Takové má ve výzbroji i česká armáda.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uteklo z Ukrajiny již více než 4,13 milionu lidí. Na 2,437 milionu uprchlíků vstoupilo do Polska, oznámila polská pohraniční stráž. V pátek odbavila 21.100 běženců. V posledních dnech se ovšem počet lidí prchajících z válkou postižené Ukrajiny do Polska snižuje.

Z ukrajinských oblastí zasažených boji se dnes podle vicepremiérky Iryny Vereščukové podařilo evakuovat přes 4200 lidí. Asi tisíc z nich pochází z Rusy devastovaného Mariupolu, kam ovšem ani dnes nedorazil tým Mezinárodního výboru Červeného kříže. Ten chce vést konvoj 54 autobusů, které by do relativního bezpečí odvezly obyvatele města živořící v katastrofálních podmínkách.

Ukrajinská ekonomika může letos kvůli válce klesnout až o 40 procent. Informovalo o tom ministerstvo hospodářství v Kyjevě, které zároveň ohlásilo pokles výkonu ukrajinské ekonomiky o 16 procent za první čtvrtletí tohoto roku. Podle úřadu jsou nicméně v oblastech nezasažených boji patrné známky oživení ekonomické aktivity.

Litva oznámila, že jako první země EU přestala od začátku tohoto měsíce odebírat plyn z Ruska. Svoji spotřebu bude pokrývat z dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG), který lodě dovážejí do terminálu v Klajpedě. Ministr energetiky Dainius Kreivys konec odběru ruského plynu označil za "bod obratu v energetické nezávislosti Litvy".

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině